Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ), amely a négy orvosképző egyetem szakszervezeteit tömöríti, levelet írt Áder János köztársasági elnöknek. Az OSZSZ véleménye szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény Alaptörvény ellenes. Egyrészt sérti a szabad munkavállalás és vállalkozás jogát, másrészt megtiltja, hogy munkavállalók és érdekképviseleteik megállapodjanak a munkáltatóval. Azonban az Alaptörvény XII. cikkében szerepel, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezhetnek, és kollektív szerződést köthetnek. Ezért az egészségügyi szolgálati törvény olyan súlyosan sérti a magyar munkavállalók alapjogait, amire régen nem volt példa.

Az OSZSZ - hasonlóan a többi érdekképviselethez-  mindössze három órát kapott, egy olyan törvény véleményezésére, amely a gyógyítás humánumától messze álló, a fegyveres erők szolgálati jogviszonyához hasonlatos törvény.

A jogszabály elfogadtatásának időzítése sem szerencsés, mert az egészségügyi- és egészségügyben dolgozókat az egyre súlyosabbá váló járványhelyzetben végzett munkájukban megzavarja, hogy egzisztenciájukat veszélyben érzik.

Fontosnak tartjuk, hogy az elfogadott jogszabály nem alkalmas az egészségügy teljes területének a szabályozására, hiszen több speciális ága van, ahol további feszültségeket kelt. Ilyen például az egészségügyi felsőoktatás is.

Az OSZSZ ezért kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

OSZSZ elnöksége