Egy évvel ezelőtt, amikor a felsőoktatás egésze az EMMI-től átkerült az ITM-hez, hangot adtunk annak a reményünknek, hogy ez az átalakulás nem az állam felsőoktatásból való további kivonulását és a felsőoktatási dolgozók szerzett jogainak csökkentését készíti elő.

Sajnáljuk, hogy félelmünk jóslatként válik valósággá. Ismét elmaradt a széleskörű egyeztetés és a közös célok tisztázása, miközben számos felsőoktatási intézmény fenntartói modellváltása földindulásszerűen megtörtént. A kormányrendelet garantál ugyan egy 15%-os bértömegnövekedést a fenntartót váltó egyetemeknél, de az állami körben maradt intézményekben a dolgozók bérezésének jogszabályi alapjai változatlanok maradtak.

Nem, nem odázható tovább a felsőoktatásban a bérszínvonal jelentős emelése!
Igen, kulcsfontosságú az oktatói bértábla megalázóan alacsony garantált bérminimum-elemeinek jelentős emelése, és igen, elengedhetetlen az oktatás/kutatást támogató dolgozók körében felsőoktatási ágazati bértábla bevezetése a torz közalkalmazotti bértábla kiváltására. Kétségtelen, hogy válságos időkben nem könnyű forrásokat előteremteni, de itt a kormány évtizedes adósságáról van szó, és ha tovább halogatják a garantált bérek emelését, az az új kihívások miatt végleg ellehetetleníti a teljes felsőoktatást.

FDSZ Elnökség

Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete