Az autonómia törvényi biztosítását minden alapítványi egyetemnek!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) támogatásáról biztosítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóit, oktatóit és hallgatóit az egyetem autonómiájának megőrzésére irányuló küzdelmükben! Felszólítjuk a felsőoktatás minden szereplőjét és kérünk minden jóérzésű, a tanulás, a tanítás és a tudomány szabadságát fontos értéknek tartó polgárt, hogy adják Ők is támogatásukat a SZFE és az egyetemi autonómia védelméhez!

A jelenlegi törvényi feltételek nem nyújtanak garanciát az egyetemi autonómia megőrzésére a fenntartót váltó intézményeknél. Szükséges tisztázni és törvényileg rögzíteni, hogy a fenntartó az új modellben sem vonhatja el az intézmények szenátusainak korábban biztosított törvényes jogokat, de szükséges biztosítania a Szenátus mint alapvető legmagasabb irányító testület szerepét!

Az eddigi átalakítások tapasztalatai ismeretében az FDSZ felszólítja a kormányzatot, hogy az érintett érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetve olyan törvénymódosításokat kezdeményezzen, amelyekkel javítja a modellváltás jogszabályi feltételeit az egyetemi autonómia és a szerzett munkavállalói jogok megőrzésének érdekében! Teremtse meg egy ágazati kollektív szerződés kialakításának jogszabályi feltételeit! Biztosítsa a versenyképes, önálló, független felsőoktatást az ország jövőjének érdekében!
FDSZ

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete