A Munkástanácsok Zala Megyei Szövetségének a Zala megye és Budapest közötti buszközlekedés drasztikus visszavágása miatt indított petíciója során kommentek tömkelegével találkoztunk.

A petíció iránti érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt. Eddig 7500-an osztották meg(!) és mintegy 3000 fő alá is írta. Számtalan hozzászóló megfogalmazta azon véleményét, hogy a Volánt feláldozzák a MÁV-Start Zrt. megmentésének érdekében.

Az utóbbi időben a petíción kívül is számos e-mail megkeresésben van részünk. A lejjebb olvasható e-mailt elgondolkodtatónak tartjuk és kifejező szintézise a számtalan véleménynek.

 „Elkeserítőnek érzem a helyzetet. Budapest és Zalaegerszeg közötti vonalon legalább 40 perccel tovább tart vonattal az út este, mint buszon. A wifi nem funkcionált. A saját telefon és net kb. az út felében volt elérhető.

Így ilyen hosszú úton dolgozni sem lehet. Az utastájékoztató rendszer rendkívül zavaró volt, így kérésünkre sem sikerült a recsegésen változtatni. A pihenést is mellőzni kellett.

Visszamentünk az időben.

Aki a munkája miatt eddig nem költözött el, annak érik a kérdésnek az átgondolása.”

Szövetségünk érthetetlennek tartja a közösségi közlekedés jelen módon való átalakítását,  mivel a Volánbusz Zrt-t egyáltalán nem, ám még a MÁV-ot sem hozza helyzetben. Az egyéni közlekedés és a telekocsis szolgáltatók malmára hajtja a vizet. A meghozott döntések, intézkedések pedig különösképpen a vidéki Magyarország lakosságát érintik a legérzékenyebben. Ez pedig heves érzelmi hullámverést válthat ki.

A Zalai Munkástanácsok is érdekeltek egy minőségi, hatékony közösségi közlekedés megteremtésében. A szolgáltatások rendszerében helye van a vonatnak és a busznak, a szolgáltatások összehangolását, harmonizációját szakszervezeteink is támogatják. Egy sor szempont figyelembevétele azonban megkerülhetetlen annak eldöntéséhez, hogy adott vonalon melyik közlekedjen.

Horváth László

elnök

Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége