Online térben fordult Zala megye buszközlekedést igénybe vevő lakosságához a Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége a buszjárat-leállítások miatt.

Hivatalos közlés szerint a szaktárca Zala megye és Budapest között közlekedő volános buszjáratok döntő hányadát 2020.augusztus 1-jével megszünteti. Ezt az intézkedést a Szövetség rendkívül sérelmesnek tartja, mert semmibe veszi a Volán szakma eddigi innovatív munkáját és az utazóközönség utazási szokásait és igényeit.

Az egykori Zala Volán Zrt. komoly anyagi és szellemi erőket mozgósított annak érdekében, hogy megfeleljen a buszközlekedést igénybe vevők sokrétű elvárásainak. A társaság Zala megye és Budapest között prémium kategóriás buszokat közlekedtetett, és elsők között tette lehetővé az internet hozzáférést. Szakszervezeti szemszögből egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a zalai autóbuszvezetői állomány 6-7 %-ának veszélybe kerülhet a munkahelye.

Az internetes megkeresés egyértelműen bizonyítja, hogy az utazóközönség ragaszkodik az autóbuszos közlekedés lehetőségéhez. Elutasítja azt a változatot, hogy a Volánt pusztán a vasúti vonalra való „ráhordó” szerepre kárhoztassák. Ez egyes szakmai körök szerint közlekedéspolitikailag is méretes melléfogás. Ez a döntés magában hordozhatja a lakossági passzív ellenállás eszközeit is (a vasúti utazás mellőzése, telekocsis akciók).

A petíciót eddig 3 ezren osztották meg, és mintegy 1600-an alá is írták, ami minden előzetes várakozást felülmúlt. A Szövetség kéri, hogy az észszerű, hatékony és minőségi közösségi közlekedés hívei a peticiok.com felületen további aláírásokkal támogassák a „Tiltakozás Zala megye és Budapest közötti buszközlekedés ellehetetlenítése ellen!” elnevezésű kezdeményezést.

 A petíció elindítói kiemelik, hogy most elsősorban Zala megye szenved komoly sérüléseket, ám a közlekedés átalakításának folyamata nem hagyja érintetlenül a többi megyét sem. Ezért, őket is közös cselekvésre szólítja fel a Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége!

Zalaegerszeg,2020.július 22. 

Horváth László

elnök

Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége