Megerősítette a Continental makói üzemében működő szakszervezeti véleményt a Csongrád Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya hivatalos állásfoglalása: a munkáltatónak a veszélyhelyzet ideje alatt is kötelessége a munkavállalók számára étkezési, tisztálkodási és öltözködési lehetőséget biztosítani. Az állásfoglalást a makói Contitech munkavédelmi bizottsága kérte a hivataltól.

Valószínűleg a bíróságon fog folytatódni a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzemének vezetői és a szakszervezet között fellángolt vita, amely a veszélyhelyzet idejére bevezetett változtatásokról, visszásságokról szól. A munkavállalói sérelmeket, egyebek között az öltözők, az étkezők és a zuhanyzók lezárását, valamint a hűtőszekrények használatának megvonását az üzemi hőségben dolgozóktól a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke és a Continental AG Európai Üzemi Tanácsának magyar elnökségi tagja, Radics Gábor hozta nyilvánosságra.  A cégvezetés a szociális helyiségek lezárásáról szóló állítást nem cáfolta ugyan, mindössze sérelmesnek tartotta annak nyilvánosságra hozatalát, valamint az elnöknek az üggyel kapcsolatos nyilatkozatát is, ezért bírósági perrel fenyegetőzik.

A munkavállalókat képviselő szervezetek igazuk bizonyításaként – is – hivatalos megerősítést kértek, a legmegbízhatóbb forrásból, a Csongrád Megyei Kormányhivataltól a veszélyhelyzet ideje alatt elvárható és elfogadható működésről. A hivatal a rendkívüli helyzetben indokolt számos munkáltatói változtatás indoklása és részletezése után az állásfoglalás összegzéseként kijelentette: „A munkavállalók részére a fentiek figyelembevétele mellett szükséges étkezési, öltözködési és étkezési lehetőséget biztosítani." A vállalat vezetése az állásfoglalásban foglalt intézkedéseknek csak egy részét teljesítette, ám az egyértelmű iránymutatás több másképpen értelmezi. Ez nem meglepő, hiszen a makói Continental a védekezés módszereiben is merőben eltért mind a cégcsoporton belüli, mind a környező vállalatoknál tapasztalt gyakorlattól – állítja Radics Gábor.   

Az minden bizonnyal csak véletlen, hogy alig néhány nappal az említett információk nyilvánosságra kerülése után újra megnyitották a cégnél az öltözőket, az étkező helyiségeket és a zuhanyzókat is.  A szakszervezet igaza tudatában áll a per elé, amit Radics Gábor reményei szerint ezúttal nem ellene, mint magánember ellen indítanak úgy, ahogy ezt korábban tették – szögezte le a szövetség elnöke.