A 18 tagszervezetet tömörítő Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) nemtetszéssel fogadja a Volánbusz Zrt. vezetésének a Kollektív Szerződés (KSZ) megcsorbítására, szerepének visszafogására irányuló törekvéseit. A menedzsment egyre több sarkalatos téma szabályozását - kiemelve a KSZ-ből - Vezérigazgatói Utasítás keretében kívánja megoldani.

 A Vezérigazgatói Utasítás - miután nem szerves része a kollektív megállapodásnak - pusztán a véleményezési hatáskör lehetőségét biztosítja a szakszervezeteknek. Ennélfogva a menedzsment könnyűszerrel életbe léptethet számos kulcsfontosságú kérdést szabályozó intézkedést.

 A napokban például alaposan felborzolta az autóbuszvezetők kedélyeit az a Vezérigazgatói Utasítás, amelyik már kisebb szabálysértés (pl.: sebességhatár túllépése) esetén is lenullázza a balesetmentesen eltöltött kilométereket. Történetesen, ha valaki 1 millió km-t balesetmentesen közlekedett, és ha minimális mértékben is túllépi a sebességkorlátot szabálysértési hatáskörbe kerül az ügy, lenullázódik a balesetmentes idő, és elölről indul az időgyűjtés. Korábban a Volán-társaságoknál a KSZ szabályozta a témát, a mostani Utasítás durván szigorítja a kérdést.

 A KDSZSZ a Vezérigazgatói Utasítás mielőbbi módosítását kezdeményezi, és kollektív tárgyalások körébe kívánná utalni a témát. A KDSZSZ hangsúlyozza, hogy a munkaügyi kapcsolatok kultúráján van mit finomhangolni a Volánbusz Zrt-nél.

 A Szövetség szerint meg kell állítani a KSZ kiüresítésének folyamatát! A munkavállalók foglalkoztatáspolitikájával kapcsolatos, munka- és életkörülményeit érzékenyen érintő kérdéseket továbbra is a kollektív tárgyalások körébe bevont szakszervezetekkel kívánatos megtárgyalni.

 A KDSZSZ-t érdekelné például, hogy a cégvezetés milyen egyeztetést követően hozta meg azt a döntést, hogy az idén nem lesz vállalati üdültetés. A szövetség hamisnak tartja azt az egyik érvet, miszerint amiatt nem lesz üdültetés (még óvintézkedések mellett sem), mert csak az év végére alakulhat meg a központi üzemi tanács, amelynek a szociális célú pénzeszközök felhasználásában lehet szerepe.

A KDSZSZ elismeri, hogy a cégvezetés kommunikációja gyors, talán színvonalában sem igénytelen, ám azt kiemeli, hogy gyakran álságos, félrevezető. A Szövetség kívánatosnak tartja, hogy a kommunikációban partnernek tekintse a vezetés a szakszervezeteket!

 KDSZSZ elnöksége