A LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Bizottsága nevében szólunk a fiatal munkavállalókhoz a 2020. évi rendhagyó május elseje okán. Napjainkban az egész világot megbénítja a koronavírus, mely egyik legfőbb hatását a munkahelyeken fejti ki.

A termelés és szolgáltatások jelentős része leállni kényszerült, ami a munkavállalók számára bércsökkenéssel, illetve a munkahelyek elvesztésével járt.

Nagy sajnálatunkra ebben a válságidőszakban is rengeteg fiatal vált munkanélkülivé egyik napról a másikra. A leginkább sújtott területeken, mint például az idegenforgalomban, vendéglátásban és szórakoztatóiparban, igen magas a fiatal munkavállalók száma, akik most kilátástalan helyzetbe kerültek. Mindemellett meg kell említenünk, hogy sajnos a fiatal munkavállalók vannak leginkább kitéve az atipikus formában való foglalkoztatás hátrányainak, így ilyen formán is kiestek a védőhálóból a kialakult helyzetben. Emellett a vírusjárvány rávilágított az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók nélkülözhetetlenül fontos munkájára.

Az ágazatban dolgozó jól képzett fiatal munkavállalókat erkölcsileg és anyagilag is meg kell ezért becsülni, hogy mostani áldozatos munkájuk elismeréseként a jövőben is hazánkban járuljanak hozzá az egészségügy és a szociális ágazat sikeréhez.

Mivel a szakszervezeti szervezettség viszonylag alacsony a fiatalok körében, ezért sokszor méltánytalan feltételekkel, a jogosan járó juttatások nélkül, ténylegesen egyik napról a másikra kerültek az utcára az elmúlt hetekben. Jellemzően több munkáltató a közeljövőbeli újrafoglalkoztatás ígéretével bocsátotta el a munkavállalóit, viszont semmilyen garancia nincs arra, hogy ezeket be is fogják tartani.

Ahol működik szakszervezet, ott nem történhet meg, hogy bármely szakszervezeti tagot felmondási idő és végkielégítés nélkül küldjenek el, veszélybe sodorva a napi megélhetését! Az oka pedig nagyon egyszerű, a munkáltatók is tisztában vannak vele, hogy mi munkavállalók együtt erősebbek vagyunk!

Ezért felhívjuk a fiatalok figyelmét, hogy legyetek körültekintőek azt illetően, hogy milyen feltételekkel mentek vissza dolgozni, illetve legyenek képviselve az érdekeitek! Ahol van szakszervezet, ott lépjetek be, ahol nincs, minél előbb alakítsatok, segítünk Nektek! Az összefogás és a szolidaritás segítségével kevésbé kerültök kiszolgáltatott helyzetbe.