Határozott intézkedéseket követel a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) az érettségi, a felsőoktatási záróvizsga és az alkalmassági vizsga lebonyolítása kapcsán.
A Kormányzat a szakmai szervezetek, a szakszervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával hozta meg döntését az idei érettségi vizsgával kapcsolatban.
A május 4-i határidő ellentmond a bevezetett korlátozó intézkedéseknek. Veszélyezteti 83 ezer diák és közel 36 ezer pedagógus és családjaik egészségi állapotát.
Két hete maradt az iskoláknak az érettségi megszervezésére. A kormány közleménye sok megválaszolatlan kérdést vet fel személyi, jogi, egészségügyi kérdésekben, a technikai lebonyolítás tekintetében.

Az FDSZ kéri a Kormányzattól, hogy a szakmai szervezetek, a szakszervezetek, a diákok és a szülők kérésének alapján vizsgálja felül saját döntését és az érettségi időpontját halassza el, vagy módosítsa annak eljárását!

Amennyiben a Kormányzat ragaszkodik az érettségi május 4-ei elkezdéséhez, akkor a vizsgán csak azok vehessenek részt, akiknek a koronavírus tesztje negatív és minden résztvevő számára a Kormányzat biztosítson megfelelő védőfelszerelést. Kesztyűn, szájmaszkon felül szükségesnek tartjuk a védőruhát is. A felsőoktatási záróvizsga, alkalmassági vizsga lebonyolítása során, ugyanezen élet- és egészségvédelem intézkedéseket tartjuk fontosnak, követeljük ezeknek megvalósítását.

FDSZ elnökség