Most még javában tombol a járvány és egyelőre egyáltalán nem látszik a fény a horizonton. A Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége szerint egyszer azonban véget ér, véget kell, hogy érjen ez a nem normális helyzet és eljön az „újjáépítés” ideje. A Megyei Szövetség hangsúlyozza: jelenleg az egészségvédelem a piros ász, ám mellette a munkahelyvédelem, a gazdasági kérdések sem kerülhetnek ki vigyázó tekintetünk látóköréből.

Készülnek a gazdaságvédő és munkahelymegtartó csomagok. Ebben a helyzetben a szakszervezeteknek egy olyan tevékenységelemmel kell szembesülniük, amellyel „emberemlékezet” óta nem volt dolguk, a munkabér védelmével. Egyes gazdasági elemzők több százezres munkahelymegszűnéssel számolnak és a bevételek drasztikus csökkenésével a munkabérek biztonsága is veszélybe kerülhet. A Szövetség szerint ekkor jöhet a képbe az EU. Körvonalazódni látszik egy Szolidaritási Alap szándéka.

Ebben a világméretű bénultságban, ebben az extrém helyzetben, majd az ezt követő „ébredésben” az egyes tagállamok vagy nemzetállamok (bárhogy is nevezzük) önmaguk rengeteget tehetnek, ám a kilábalás csak összefogással lehetséges. Ezért kell előhúznunk újfent a bérunió intézményét. Egyszer már holt vágányra került a bérunió szándéka, ám most a megkerülhetetlen teendők koordinátarendszerében nem tűnhet el. Az EU-nak a Szolidaritási Alap mellett, amely azonnali segítséget képes nyújtani a bajba jutott tagállamoknak, a béruniót is létre kellene hívni.

A bérunió természetesen nem oldja meg a várhatóan ránk zúduló bérproblémákat, ám kezdetben tüneti kezelésre alkalmas lehet. A későbbiekben pedig ennek az intézménynek feladata lehetne a tagállamok közötti, különösképpen egyes kiemelt ágazatokon belüli nagyságrendekkel eltérő bérhelyzet nyomon követése, javaslattétel a nyomasztó különbségek csökkentésére.

A Szövetség véleménye: az nem várható, hogy ráolvasással vagy egyéb praktikákkal mérséklődnek a különbségek, és utópia lenne azt várni, hogy egyformák lesznek a bérek, ám a bérolló tovább nyílásának gátja lehet a bérunió. Ütemezéssel, a források tudatos felhasználásával van esély az alacsonyabb keresetek felzárkóztatására. Ez pedig egy szakszervezet esetében kulcsfontosságú célkitűzés kell, hogy legyen!

 

Horváth László

       elnök

      Munkástanácsok Zala

        Megyei Szövetsége