Kövér László,

az Országgyűlés elnöke

 Tisztelt Elnök Úr!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) értesült arról, hogy a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását is tartalmazó, 2020. április 10-én napvilágra került és T/10098. sz alatt április 14-én a parlament elé terjesztett törvénytervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével megszüntetik.

Mindezt a nélkül, hogy az e területeken jelen lévő szakszervezeti szövetségekkel (konföderációkkal) előzetes tárgyalásokat folytattak volna, továbbá a nélkül, hogy az e területeken szervezetten jelen lévő ágazati szakszervezetekkel érdemi egyeztetésekre került volna sor, mielőtt a parlament elé terjesztik a közel 20 ezer ember munkajogi viszonyait megváltoztató törvényjavaslatot.

Ez az eljárási mód és törekvés indokolatlan, különösen most, a koronavírus járvány idején, amikor a szakszervezeti és társadalmi cselekvőképesség korlátozott.

Az aláíró szakszervezeti szövetségek vezetői úgy ítélik meg, hogy – több kisebb és részleges kiszervezés (pl. egyetemeken) után – a múlt év novemberében elindult a szakoktatók Kjt. alóli kiszervezésének folyamata, most pedig 6 teljes szakma munkavállalóit kívánják minél gyorsabban új jogszabályi környezetbe helyezni. Gyors törvényalkotási folyamat végrehajtásával, lényeges egyeztetések és a társadalmi konzultációs folyamatok lerövidítésével, illetve – a szakszervezeti szövetségek esetében – azok teljes mellőzésével.

Ezért a SZEF, az ÉSZT, a LIGA Szakszervezetek, a MASZSZ és a MOSZ arra kéri elnök urat, hogy a T/10098. sz. törvényjavaslat tárgyalását napolja el a vészhelyzet megszűnésének végéig és kezdeményezze a beterjesztő miniszterelnök-helyettes, dr. Semjén Zsolt felé, hogy a törvényjavaslatot jelen formájában vonja vissza, tekintettel arra, hogy e törvényjavaslat benyújtása előtt a kormány nem folytatta le a Kjt. 6. § (1) értelmében a kötelező társadalmi egyeztetést!

Budapest, 2020. április 14.

 

Csóti Csaba        dr. Kuti László   dr. Mészáros Melinda  Kordás László    Palkovics Imre

elnök                    elnök                    elnök                                    elnök                    elnök

s.k.                        sk.                          s.k.                                        s.k.                         s.k.

SZEF                      ÉSZT                      Liga Szakszervezetek    MASZSZ               MOSZ