A kormány hétfőn bejelentett gazdasági terve nem az emberélet közvetlen védelmére irányul a kialakult vészhelyzetben, hanem a vállalati gazdálkodást szolgáló beruházások fellendítésére. A terv tükrözi a kormány viszonyát az élethez, mint legfőbb értékhez – reagált a Magyar Szociális Fórum Orbán Viktor hétfői közlésére.

    A kormány szerint a járvány tömeges elharapózása felé tartunk, mégsem esik szó a tervben a helyzet által megkövetelt azonnali egészségügy intézkedésekről, köztük az orvosi ellátás biztosításáról ott, ahol a lakosság nélkülözni kényszerül, a krónikus betegellátásról, és a járványon kívüli normális betegellátás biztosításáról. Egyetlen szó sem esik arról a mélyszegénységben élő 1,2-1,5 millió emberről, köztük 400 ezer gyerekről, akinek a létét egyszerre fenyegeti a járvány és a mindennapi betevő falat hiánya.

    A vírusfertőzés további terjedésének megakadályozása szempontjából különösen aggasztónak tartjuk, hogy a járvány miatt munkáját vesztő embert nem azonnali, feltétel nélküli anyagi juttatásban részesítik, hanem kilátásba helyezik kieső bérének részbeni pótlását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkanélkülivé váltak olyan szorult anyagi helyzetbe kerülhetnek, amelyben képtelenek lesznek eleget tenni a „maradj otthon" elvárásnak, megélhetés után kell nézniük, ezzel pedig kiteszik magukat és másokat a fertőzésnek.

    Végig gondolta-e a kormány, hogy mi miből következik? Ha igen, hogyan juthatott arra a következtetésre, hogy nincs szükség a leginkább veszélyeztetett idős korosztály anyagi helyzetének azonnali megerősítésére? Különös tekintettel azokéra, akik 28.500 Forintból tengődnek? És azokéra, akik szerény nyugdíjukat munkavállalással egészítették ki, de ettől most a járvány miatt elesnek?

     Természetesen egyetértenénk a 13. havi nyugdíj helyreállításával, ha azt évente, nem pedig négyévente folyósítanák évi egyhetes részletekben! Miért játszik a kormány a nyugdíjasok életével és megélhetésével?

     A GDP 18-20 százalékának átcsoportosítása önmagában tekintélyes érték ugyan, csak az a kérdés, hogy ki mennyire részesül belőle. A gazdasági válsággal szembesített anticiklikus politika, részeként a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése csak akkor vezethet a kívánt eredményhez, ha az elosztási rendszert nem azoknak a vállalatoknak az érdekében módosítják, amelyek bezártak, hanem azok érdekében, amelyek nem további dotálástól teszik függővé, hogy kinyissanak, és fizessék a béreket – figyelmeztet rá a Magyar Szociális Fórum.+++

 

Kiadta: MSZF SZK