Gulyás Gergely miniszter 2020. március 11-én tett bejelentését követően – miszerint egyelőre nincs szükség az iskolák bezárására – a Pedagógusok Szakszervezete az Emmi köznevelésért felelős államtitkárának 2020. március 12-én, egy személyes találkozón jelezte: nem ért egyet a bejelentéssel, szükségesnek látja a rendkívüli tanítási szünet azonnali elrendelését. Azt is kérte, hogy az oktatásban dolgozók és a szülők tájékoztatása érdekében az Emmi készítsen protokollt arról: mit kell tenni iskolabezárás esetén, amely elkerülhetetlennek látszik.

A PSZ egyértelművé tette álláspontját: a rendkívüli tanítási szünet idejére minden dolgozónak meg kell kapnia az illetményét. Vagyis ugyanúgy, mint bármilyen más tanítási szünet esetén.

Tehát a Pedagógusok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor kormányfő Kossuth Rádiónak 2020. március 13-án adott nyilatkozatát, miszerint nem kaphatnának juttatást a pedagógusok, ha bezárnák az intézményeket. A kormányfő azt mondta: „ha erre sor kerül, ha bezárjuk, az a tanév végét fogja jelenteni. Akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat.”

A PSZ azzal sem ért egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot. A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig „az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról.”

Az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

A PSZ ismét felhívja a döntéshozók és az intézményfenntartók figyelmet arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról (meleg ételhez jutásáról) gondoskodni kell a rendkívüli tanítási szünetben is.

Budapest, 2020. március 13.

Pedagógusok Szakszervezete