A mai napig szedi áldozatait az influenza vírus, amely a statisztikák szerint évente akár 500 ezer ember életébe is kerül. Az influenza évente visszatérő, tömeges megbetegedéseket okozó járvány.

 Azok a  vállalkozások, amelyek e járványos időszakokban  is „jelenléti bónusszal" ösztönzik, sőt  -az alacsony bérű munkahelyeken- késztetik munkavállalóikat arra, hogy betegen munkába járjanak, maguk is elősegítik a járvány terjedését és elhúzódását.

 Szakszervezetünk fenti álláspontját erősítik meg azok a megkérdezett munkahigiénés  és foglalkozás egészségügyi szakorvosok, akik ugyancsak az egészséget veszélyeztető,  káros gyakorlatnak tartják  a jelenléthez kötött javadalmazás alkalmazását.

Egyértelműen káros ez a gyakorlat, különösen olyan időszakban, amikor a meghűléses, influenzás megbetegedések több hónapos szezonja visszatérően jelentkezik.

 A vírus a fertőzött személy váladékaival terjed köhögés, tüsszentés, beszéd vagy légzés útján úgy, hogy a másik személy közvetlenül érintkezik ezekkel a részecskékkel, vagy olyan felülettel érintkezik, melyet korábban a beteg is érintett. A vírus belégzéssel is terjed.

Ilyenkor a betegen történő munkába járás megfertőz másokat is és egyúttal az érintett dolgozó betegségének súlyosbodását idézi elő, mivel az alábbi szövődmények alakulhatnak ki:

 tüdőgyulladás, hörghurut, középfülgyulladás, orrmelléküreg gyulladás, elhúzódó lábadozás, szívizom gyulladás, agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás.

A KDFSZ felszólítja a munkáltatókat, hogy általában is, de különösen a járványos időszakokban, hagyjanak fel  a jelenléti bónuszok alkalmazásával és tartsák fontosnak a munkavállalók egészségét,  ösztönözzék őket arra, hogy ha betegek akkor azonnal forduljanak orvoshoz, maradjanak otthon a gyors gyógyulás érdekében és azért, hogy ne fertőzzenek meg másokat is.

 A jelenléti bónusz alkalmazása  nem csak a kereskedelemre jellemző, ezért kérünk minden szakszervezetet, ahol hasonló gyakorlat került bevezetésre emeljék fel hangjukat a jelenséggel szemben, és követeljék ennek a   megszüntetését.

 KDFSZ vezetősége