Történelmi derűlátásra és nemzeti önbecsülésre buzdítással igyekezett elterelni a figyelmet a magyar társadalom valódi állapotáról, így három millió létminimum alatt élő magyar megélhetési gondjairól Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke – reagált a kormányfő évértékelő beszédére a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap.

A kormányfő szót sem ejtett a szegénységben és mélyszegénységben élőkről, sem pedig a nyugdíjas társadalom jelentős részének elszegényedéséről. Bejelentett érdemleges intézkedései kizárólag a megélhetési gondokkal nem küzdő rétegek anyagi és társadalmi helyzetének erősítésére, a gyermekvállalásának ösztönzésére irányultak.

Nem szólt az alacsony bérekről, melynek köszönhető az európai átlagon felüli magyar gazdasági növekedés, sem pedig az árakról, a forint leértékeléséről, és az inflációról, amely azoknak a vásárlóerejét is kikezdi, akiknek a bérét megemelték tavaly.

Orbán Viktor elismerte ugyan, hogy a népesség csökkenése nem állt meg, de szavaiból kitűnt, hogy kormánya kizárólag a születések fellendítésével kíván változtatni a negatív tendencián, az öregekkel azonban nem kíván törődni. Egyetlen szó sem hangzott el arról, hogy meg akarnák erősíteni az egészségügyi és szociális ellátó rendszert, különös tekintettel az idős gondozásra, elősegítve a kiöregedő magyar társadalom átlagos életkorának meghosszabbítását. Szóba sem került a hajléktalanságot újratermelő kilakoltatások leállítása, a lakhatási jog törvénybe iktatása, és szociális bérlakások biztosítása az utcára került több tízezer embernek. Miközben évről-évre 250-300 ember szenved fagyhalált fűtetlen lakásban és a szabad ég alatt, Orbán Viktor azt állította, hogy „Magyarország száz éves történetében az utolsó tíz év volt a legsikeresebb".

A miniszterelnök úgy beszélt a társadalmi egyenlőtlenségről, mintha a honi rendszernek semmi szégyellni valója nem volna Európával szemben. „A pénzért mindenkinek meg kell dolgoznia" – jelentette ki anélkül, hogy magyarázatot adott volna a megkonzultált nemzetnek, miféle munkából származnak azok az óriásvagyonok, amelyekre környezetéhez kapcsolódó személyek tettek szert néhány év leforgása alatt.

Elmaradt a bírói függetlenség kérdésével kapcsolatban beharangozott elemzés. Nem kaptunk választ arra sem, hogy mit kíván tenni a kormány az általa nemzeti és keresztény alapon felkorbácsolt idegenellenesség és rasszizmus térhódítása ellen, különös tekintettel a cigányellenességre – írta reagálásában Orbán Viktor beszédére a Magyar Szociális Fórum.+++

Kiadta: MSZF SZK