A Pedagógusok Szakszervezete tisztában van az új szakképzési törvény rendelkezéseivel, ezért is fordult Alkotmánybírósághoz. Sajnáljuk, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI pontatlan tudósítására alapozva, egyéb forrásokból nem tájékozódva támadta a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy az valótlanságot állít. (Az MTI azt írta, hogy „azoknak a jogviszonya, akiket december 31-én még közalkalmazottakként foglalkoztattak a szakképzésben, január elsején munkaviszonnyá alakult. Utóbb ezt az MTI helyreigazította. A PSZ tisztában van vele, hogy a jogviszony változása csak júliustól történik azon szakképzési törvény alapján, amely januártól hatályos.)

Az ITM különösnek tartja, hogy „a szakszervezet egy olyan törvényt akar megsemmisíttetni, amely 30 százalékos béremelést biztosít a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak”, továbbá „nagy béremelést hoz” – ezzel szemben a béremelés sem a szakképzési törvényben, sem a végrehajtási rendeletben nem szerepel, továbbá a költségvetésben sem látszik a fedezete. Az ITM közleménye nem szól az egyéni béralkuról, továbbá arról sem, hogy lesznek, akiknek csökken a bére. Nem lesz előmeneteli rendszer, felmenő rendszerben megszűnik a garantált jubileumi jutalom, csak lehetőség lesz a megállapodásra.

A tárca közleménye szerint „a szakképzésben dolgozó tanároknak egyértelműen érdeke, és számukra előrelépést hoz az, hogy rugalmasabb munkaviszonyban magasabb bért fognak kapni.” Ezzel szemben a szakképzésben dolgozó pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítők, a technikai dolgozók és a vezetők jogai is jelentősen sérülnek, foglalkoztatásuk feltételeire és előmenetelükre semmilyen törvényi garancia nem lesz.

Az ITM közleménye a béremelésre utalva jelezte: „Minderről a Szakképzési Innovációs Tanács múlt heti ülésén is beszámoltunk". A PSZ szerint ez is azt igazolja, hogy az ITM minden szakmai és érdekegyeztetést nélkülöz, csak egyoldalúan tájékoztat, mégpedig utólag.

A minisztérium azt is megjegyezte, hogy a SZIT üléséről „a PSZ képviselője érthetetlen módon hirtelen távozott”. Ezzel szemben az igazság az, hogy a szakképzésért felelős alelnök akkor távozott, amikor tisztázódott: a megnevezett ülés nem az új, szakképzési törvényben nevesített érdekegyeztető fórum, hanem továbbra is csak egy tájékoztatás. Egyébként az ITM és a Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT) tagjai számára is ismert lehetett, hogy a PSZ 2019 őszén kilépett a SZIT-ből, mert érdekegyeztetés nélkül terjesztették a parlament elé a szakképzési törvény tervezetét.

A PSZ ezúton is kéri, hogy a szakképzésben dolgozókat ne tévessze meg a béremelés ígérete, adjanak felhatalmazást, hogy a szakszervezet képviselhesse érdekeiket az Alkotmánybíróság előtt. Erről további tudnivalók a Pedagógusok Szakszervezete honlapján találhatók!

Pedagógusok Szakszervezete

Budapest, 2020. február 14.