Az Értelmiségi Szakszervezetek Tömörülésének (ÉSZT) Elnöksége aggodalommal figyeli a szakképzés átalakításának folyamatát. Az ÉSZT véleménye szerint a törvényjavaslat jelenlegi állapotában még módosító indítványokkal sem lesz alkalmas arra, hogy egy ilyen nagyszabású átalakítást szolgáljon.

A törvény által kötelezően előírt egyeztetés elmaradt, a tervezet munkajogi része elfogadhatatlan, a szakmai-tartalmi részek kimunkálatlanok. Konföderációnk, különösen a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) kivezetését tartja munkavállalói szempontból rendkívül veszélyesnek.

A mostani javaslat szélesre nyithatja a kaput azon törekvések előtt, mely a közalkalmazottak többszázezres tömegét vezetné ki a törvény nyújtotta jogbiztonságból. Az ÉSZT a fenti okok miatt a törvényjavaslat visszavonását követeli és elvárja, hogy azonnali érdemi tárgyalások kezdődjenek a szakszervezetek és a kormány illetékes képviselői között. Olyan egyeztetések, ahol a felek a törvényjavaslatról a vonatkozó rendeletek tervezetével együtt formálhatnak véleményt.