A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) SZTRÁJKBIZOTTSÁGÁNAK közleménye

A Kormány Európa legszigorúbb sztrájktörvényével - vállalt ígéreteit nem teljesítve-, arra kényszerít 93 ezer szociális dolgozót, hogy próbáljon megélni havonta átlagosan bruttó 164.833 Ft-ból!

Ez lehetetlen! Állítják az MKKSZ és a SZÁD sztrájkbizottságai az után, hogy többszöri egyeztetés ellenére sem sikerült megállapodni a béremelésről.

Budapest, 2019. október 08.: A Kormány két évvel ezelőtt azt ígérte, hogy a szociális ágazatban dolgozók bruttó bére átlagosan 233 ezer forintra emelkedik. Ez nem valósult meg. Az MKKSZ és a SZÁD ezért 2019. március 14-re sztrájkot hirdetett. A Kormány - elkerülendő a sztrájkot - akkor azt ígérte, hogy két lépcsőben teljesíti a munkavállalók jogos igényeit. A szakszervezetek ekkor a sztrájkot felfüggesztették.

A Kormány azonban nem tett eleget vállalt kötelezettségének.  Ezért az MKKSZ és a SZÁD október 10-re - a  felfüggesztett - sztrájk folytatását hirdette meg.

Ezek után a Kormány újra tárgyalásra hívta a szakszervezeteket. A 2019. október 2-án és 8-án tartott egyeztetéseken a Kormány azonban semmilyen ajánlatot nem tett, noha minden joga és lehetősége meg lett volna arra, hogy rendezze a béreket.

A Kormány magatartásával ellehetetlenítette a szociális ágazatban dolgozóknak azt a jogát is, hogy elégedetlenségüket sztrájkkal fejezzék ki. Az október 8-i tárgyaláson a még elégséges szolgáltatásokról megállapodás születhetett volna, de a Kormány azt megakadályozta.

A munkavállalók jogi biztonsága érdekében a szakszervezetek kizárólag törvényes munkabeszüntetést szerveznek.  A még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiánya miatt, a szakszervezetek most kénytelenek a 2019. október 10-re meghirdetett munkabeszüntetést elhalasztani.

További eredménytelen tárgyalások esetén - bírósági döntés birtokában - 2019. november 13-án (szerdán) – a Szociális Munka Napja utáni napon - fogják azt megtartani. Ekkor lesz 2 éves a Kormány ígérete az ágazati keresetek 233.000 Ft-ra emeléséről.

Budapest, 2019. október 8.