Már lassan itt az év vége és még mindig nincs bérmegállapodás a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt-nél, amely korábban évtizedeken át Alkaloida néven működött.

A közel 500 fős cégnél az elmúlt években rengeteg átalakítás, termékváltás történt. A VDSZ Alkaloida Szakszervezete már az év elején kezdeményezte a bértárgyalásokat annak érdekében, hogy munkabéke legyen. A dolgozók többsége ma már minden támogatást megad a szakszervezetnek a sikeres bérmegállapodás érdekében.

Az idei év béremelési hulláma alapján a szakszervezetnek legalább 15%-os alapbér emelési és további juttatási követelése van, hiszen a cég dolgozóinak bére az ágazati bérekhez és már a régiós bérekhez is 40%-os elmaradásban van.

Eddig a cég vezetése különféle indokokkal elutasította el az érdemi megállapodást, ezért a VDSZ most már a sztrájktól sem riad vissza.

Székely Tamás a VDSZ elnöke elmondta, hogy a Hankooknál és a Chinoinnál megtartott idei két sikeres sztrájk megerősíti a VDSZ működési területén a dolgozók összefogását, ezért az a véleménye, hogy ha nem lesz záros határidőn belül érdemi, a dolgozóknak is elfogadható megállapodás, akkor biztos a szakszervezeti munkabeszüntetési akcióban.