Egy év alatt két millió fővel gyarapodott azoknak az amerikai állampolgároknak a létszáma, akiknek nincs egészségbiztosítása. Ezzel 27,5 millió főre nőtt az egészségügyi ellátásból kirekesztettek tábora 2017-ről 2018-ra – tudatta a Magyar Szociális Fórum szerdán, az amerikai népszámlálási hivatal (Census Bureau) legfrissebb adatai alapján.

Az utóbbi tíz évben először következett be ilyen negatív fejlemény, s együtt járt a háztartások jövedelmének visszaesésével – fűzte hozzá a kormányhivatal. Ma az Egyesült Államok lakosságának 8,7 százaléka nem rendelkezik egészségügyi biztosítással.

Donald Trump elnök az Obamacare néven ismert törvény hatályon kívül helyezésével kampányolt elnökké választása előtt, s bár a törvényt nem sikerült visszavonatnia, lépéseket tett előnyeinek és védelmének gyengítésére, ideértve az olyan csoportok finanszírozásának csökkentését is, amelyek segítik az embereket az egészségbiztosítás megszerzésében – értékelte a történteket a Reuters.

A nem biztosítottak tábora az átlagosnál nagyobb mértékben gyarapodott a latin-amerikai származású gyermekek körében, és a szegénységi küszöb feletti jövedelemmel rendelkező középosztályú családok között.

Trump a jelenlegi amerikai gazdaságot minden idők legerősebbjének minősítette, és újraválasztásának reményét arra alapozza, hogy csak ő tudja növekedési pályán tartani. A legutóbbi közvélemény-kutatások és felmérések azonban növekvő aggodalomra adnak okot a recesszióval kapcsolatban, és a legtöbb közgazdász úgy érzi, hogy az adminisztráció Kínával és más nemzetekkel folytatott kereskedelmi háborúja megakadályozza a gazdasági növekedést – írta a Reuters.

Kiadta: MSZF SZK