Fő témaként állítani olyat, ami épp csak meg volt említve, kirángatni, lerángatni fontos célokat nem túl korrekt; ugyanakkor mi a baj azzal a szociális Európáért való kiállással, amelynek alapdokumentumát (Göteborgban) a mostani miniszterelnök is aláírta. (A MN máj. 28-én megjelent tudósításáról, amely az ETUC máj. 21-24. között tartott bécsi kongresszusáról „szólt”.)

 Május 21-től 24-ig részt vettem az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ - az angol névből elterjedt rövidítése: ETUC) négy évente sorra kerülő tisztújító kongresszusán Bécsben. Kiváló, jól szervezett, közel 700 résztvevővel zajló, jelentős esemény volt. Az egész rendezvényt egyébként Papp-Nagy Viktória, a SZEF-nek, a mi Ifjúsági Tagozatunknak az elnöke nyitotta meg, aki az ESZSZ Ifjúsági Bizottságának is az elnöke. A Kongresszus - jogosan és megérdemelten - ismét Luca Visentinit választotta meg főtitkárnak, de új elnököt és több beosztásban új tisztségviselőt választott, többek között a térségünkből Josef Stredula cseh konföderációs elnököt egyik alelnöknek. Beszédet mondott a Kongresszuson Jean-Cladue Juncker elnök, Joseph Eugene Stiglitz, Nobel-díjas amerikai közgazdász.

Sajnálatosnak tartom, hogy a Magyar Nemzet erről egy ennyire egyoldalú cikket közölt. Nem szóltam volna hozzá, mert a MN olvasói úgysem hiszik el, hogy ez egy rangos és hasznos kongresszus volt, - emiatt kár egy betűt is leírni -, de sajnos a Face-book-on is terjed.

Ezért néhány mondatot hozzá kell tennem. Az egész beállítás nem csak egyoldalú, hanem torzítóan és szélsőségesen egyoldalú. A négy nap alatt több száz hozzászólásra került sor (az egyik délután este 6-kor még 23-an voltak a sorra kerülők listáján). Igen, akadtak közülük néhányan, akik nem dicsérve említették Orbán nevét. De ennek a kiemelése és csak ennek a felnagyítása olyan, mintha egy országos tekintélyes napilap például egy négy napos parlamenti ülésszakról csak annyit közölne, hogy volt, aki szidott vagy dicsért valamely közismert politikust. És a hangsúly a "csak" jelzőn van.

Ez nem tárgyszerű tudósítás. Ám még nagyobb baj, hogy ezzel együtt kiragad és lerángat fontos célokat is (manapság nem divat, de meg merem kockáztatni, hogy eszméket is), így például a szociális Európáért való kiállást. Mi baj van ezzel? Mit kellene egy szakszervezetnek képviselni, ha nem ezt?! Azt követeljük, hogy legyen még nagyobb szakadék a gazdagok és a szegények között? Harcoljunk a nagyobb szegénységért? A Magyar Nemzet ezért küzd? Mert akkor jó lenne, ha erről felvilágosítaná az olvasóit.

Nem térek ki a cikk sok elferdített mondatára, mert nem lenne vége. Ez a tudósítás durván félrevezető. És eltereli a figyelmet a lényegről, arról hogy mit csináltunk. Az ESZSZ és tagszervezetei hatékony szakpolitikát dolgoztak ki, melyet az alábbi linken olvasható manifesztum – sok egyéb jóval részletesebben kidolgozott anyag összefoglalásaként – tartalmaz: https://szef.hu/rovatok/90-nagyvilag/3411-az-europai-szakszervezeti-szovetseg-xi-kongresszusi-nyilatkozata

Földiák András

SZEF,elnök