Nem engedték be a Suzuki esztergomi gyárába a szakszervezeti képviselőket, ami ellentétes a hazai joggal és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) normáival is. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért ma a Nemzeti ILO-tanácshoz fordul.

Félpályás útlezárással tiltakozik kedd reggel 8-tól fél 5-ig a Vasas Szakszervezeti Szövetég, miután május 23-án a képviselőiket nem engedte be a Suzuki esztergomi gyárába – annak ellenére sem, hogy ez törvényi kötelezettség lett volna, ugyanis a gyárban csaknem háromszázan a szakszervezet tagjai.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) álláspontja, hogy a cég eljárása ellentétes a magyar jogszabályokkal, illetve a nemzetközi munkaügyi normákkal. A szakszervezet a munkáltatótól a munkavállalók munkaviszonnyal összefüggő gazdasági és szociális érdekeivel kapcsolatban tájékoztatást kérhet, illetve a tag képviseletében eljáró, de az adott cégnél munkaviszonyban nem álló személy, ha a szakszervezetnek a munkáltatóval munkaviszonyban álló tagja van, a munkáltató területére előzetese egyeztetés nélkül is beléphet.

Ezt a törvényi rendelkezést a Suzuki megszegte, de az is erősen aggályos, hogy a cégnél a szakszervezetet februárban csak a vállalati parkolóban tudták megalakítani, az érdekképviselet elnökét pedig azonnali hatállyal menesztették. Ebben az ügyben már folyik is a munkajogi per.

A MASZSZ különösen sajnálatosnak tartja, hogy a vállalat nem hajlandó érdemi szociális párbeszédre, miközben a kormánytól – annak stratégiai partnereként – több milliárdos állami támogatást kapott.

Magyarországon minden cégnek tiszteletben kell tartania a magyar törvényeket. A kabinet azonban a Suzuki eljárását szó nélkül tudomásul veszi, amivel gyakorlatilag jóváhagyását adja a szakszervezeti jogok kiüresítésére.

Mindezek alapján a MASZSZ úgy döntött, hogy kedden a Nemzeti ILO-tanácshoz fordul, s felhívja a figyelmet arra: a Suzuki nem biztosítja a munkavállalók szervezkedési szabadságát, semmibe veszi a szakszervezeti jogokat, s nem hajlandó érdemben tárgyalni az érdekképviselettel. A konföderáció felhívja a Suzukit, hogy tartsa tiszteletben a hazai törvényeket, valamint az ENSZ szakosított szervezete, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által megfogalmazott normákat.

A MASZSZ a kormánytól azt várja, hogy a stratégiai partnerével szemben támasszon ugyanilyen követelményeket, és – a hangzatos jelszavak helyett – határozottan lépjen fel a magyar dolgozók képviseletében. Ami ugyanis most történik, az teljesen elfogadhatatlan, és a szakszervezet kész bíróság előtt is érvényesíteni a jogait, amelyhez a MASZSZ minden lehetséges támogatást megad.

Háttér

Az ILO 1919-ben jött létre, és Magyarország 1922-ben csatlakozott a nemzetközi szervezethez, amely két hét múlva ünnepli megalakulásának századik évfordulóját. Nem jó üzenet, ha nálunk máig nem tartják be az ILO normáit.  A Nemzeti ILO-tanács a nemzetközi munkaügyi normák alkalmazásának előmozdítása érdekében folytat tripartit – a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselőit magában foglaló – tanácskozásokat, s az ILO-egyezményben foglaltak megvalósítása céljából működő fórum. Feladata az ILO egyezményében meghatározott tripartit tanácskozások lebonyolítása, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet tevékenységéhez kapcsolódó nemzeti intézkedések elősegítése, továbbá a munka világát érintő nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos tájékoztatás, a nemzetközi együttműködés fejlesztése, a kormány és a szociális partnerek nemzetközi együttműködési törekvéseinek, eredményeinek ismertetése és elősegítése. A tanácsban helyet foglaló munkáltatói és munkavállalói tagokat véleményezési és tájékozódási jog illeti meg.