A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program kertében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közzétette „A jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” című pályázati felhívást, melyre konzorciumi partnerség keretében sikeres pályázatokat nyújtottak be az országos munkáltatói érdekképviseletek és szakszervezetek, a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az IPOSZ, a KISOSZ, az OKISZ, és az ÉSZT.

„A jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” című, GINOP-5.3.3-18 kódszámú pályázati felhívás keretében megvalósuló projektek célja, hogy a munkavállalók és munkáltatók, illetve ezek képviseletei szakszerű, naprakész, ingyenes jogi segítséget vehessenek igénybe a jogszerű foglalkoztatás és a jogkövető, jogtudatos magatartás érdekében, melyet a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek nyújtanak számukra. A szolgáltatás munkajogi, foglalkoztatási jogi, társadalombiztosítási és a munkavállaláshoz kapcsolódó adójogi és vállalkozási kérdésekre terjed ki.

A projektek célja emellett olyan országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat működtetése, mely segít a kollektív szintű munkaügyi érdekviták rendezésében és megelőzésében.

A hat projekt, összesen közel 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, az ország hat kevésbé fejlett - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl – régiójában a jogszerű foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások biztosítását, az érdekképviseleti szervezetek jogsegély működtetését, valamint egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatásokat, mint alternatív vitarendezési eszközöket valósítanak meg a konzorciumok.

A projektek 2019. május 02 - 2021. december 31. időtartam alatt kerülnek megvalósításra.

Az ingyenesen és anonim módon igénybe vehető telefonos, személyes, e-mailes, online/chates jogsegélyszolgálat várhatóan 2019. október 1-től indul el.

A projektről bővebb információt a www.jogpontok.hu oldalon olvashatnak.