A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a május 29-re meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a sztrájkra készülőket és a közvéleményt.

- A sztrájkkövetelések vonatkozásában a kormánnyal folytatott egyeztetések egyelőre nem vezettek eredményre.

- A nagyobb munkáltatók nem fogadták el a PDSZ személy-és vagyon védelemre épülő megállapodás tervezetét, saját ajánlatot nem tettek.

- A tankerületi központoktól a megadott határidőig az együttműködési kötelezettséget sértő válaszokat kaptunk, a szakképző centrumoktól válasz sem érkezett.

- A PDSZ több munkáltató esetében az illetékes közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordult.

- A bíróságtól nem érkeztek meg a sztrájktörvény által előírt határidőn belül a válaszok.

A fenti okok akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését, s ezért a PDSZ szükségesnek látja, hogy ez úton is tájékoztatást adjon arról, hogy a munkáltatókkal kötendő megállapodásra a személy és vagyonvédelemről, legkésőbb május 27-én délelőtt, 11 óráig lát esélyt.

Kérjük a helyi sztrájkbizottságokat, illetve a sztrájkolni szándékozókat, hogy a megjelölt időpontig legyenek készenlétben, figyeljék a PDSZ honlapját, FB oldalát, a média híradásait, mert legkésőbb május 27-én délig, ha nem kapunk pozitív visszajelzést a munkáltatóktól, újabb közleményben tudatjuk, hogy megtartható lesz-e a május 29-re tervezett sztrájk vagy sem. Természetesen, ha előbb érkezne pozitív válasz, arról is tájékoztatunk.

Szűcs Tamás, a PDSZ OV elnöke