A kormányzati igazgatásról szóló törvény (Kit.) tervezetének vitájakor a szakszervezetek markánsan megfogalmazták véleményüket a központi közigazgatás minden dogozójára kiterjedő javaslatról. A 18 oldalas véleményt elküldtük a kormány illetékeseihez, képviseltük az érdekegyeztető fórumokon és a sajtó előtt.

A törvény 2019-ben hatályba lépett, a szakszervezeti véleményeket a kormány és a törvényhozás figyelmen kívül hagyta.

Melyek voltak a leginkább kifogásolt kérdések?

1., A közszférában általában alacsonyabb az életkereset a versenyszférában elérhetőhöz képest, de az legalább kiszámítható. A Kit. nem tartalmaz előre tervezhető, vonzó előmenetelt, csak az alacsonyabb életkereset a biztos.

2., A kormánytisztviselők éves munkaideje közel egy egész hónappal megnövekedett, napi fél órával hosszabb lett a munkaidő.

3., Az alapszabadságuk 5 nappal csökkent, a munkaviszony hosszával arányos szabadság is csökkent, egyeseknél akár évi 2 héttel is. 

  1. január 1-jétől életbe lépett a 20%-os létszámcsökkentés a központi közigazgatásban. Az elvégzendő munka mennyisége változatlan, így a megmaradt állományra 20-%-kal magasabb terhelés jut.

Sokaknak okozott csalódást az új törvény bevezetése, emiatt többen eltávoztak az igazgatásból. Az új törvény alatti besorolást is sokan sérelmezik, igazságtalanak tartják, mivel a tapasztalatot nem ismeri el.

Az átlagos 30%-os béremelés után a munka mennyiségével korrigált órabér lényegében semmit sem nőtt.

Javasoljuk, a begyűjtött tapasztalatok birtokában javítsa a törvényhozó a Kit. hiányosságait, hogy a központi közigazgatásban a jövőben is érdemes legyen munkát vállalni!

A KSZSZ Elnöksége

Budapest, 2019. május 14.


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ