A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) alapvetően kedvezően fogadta a 3 éves bérmegállapodást a Volán szakmában.2017-ben és 2018-ban a béremelés meghaladta a 15%-ot, ami éreztette hatását a munkaerő helyzeten és csillapította a munkavállalói elégedetlenséget.

 A 2019. évre vonatkozó 5 % azonban komoly hiányérzetet okozott a munkavállalók körében és újra megugrott az elvándorlás. A munkavállalók elégedetlenségét fokozta, hogy mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum több százalékponttal emelkedett (8-8%), mint a bérfejlesztés.

 Továbbá a kormányzati kommunikáció folyamatosan az egyre kedvezőbb magyar gazdasági mutatókról számol be. Mindezek hatására a nyomasztó bizonytalanság és türelmetlenség mellé társul, hogy az egyáltalán nem enyhülő foglalkoztatási problémák továbbra is feszítően hatnak a mindennapok megfelelési kényszerében.

A volánosok számára beharangozott életpálya-modell akadozása is a negatív hangulatot fokozza.

 A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége szerint a bérhelyzet, a foglalkoztatási problémák és a járműpark állapota miatt már nem elszigetelt jelenség a járatkimaradás. Egyelőre nem tömeges méretben, de ennek a veszélye is fennállhat.

 A munkaerőpiaci gondok mérséklése érdekében a KMSZ újabb, két évre szóló bérmegállapodást tart szükségesnek a Volán-portfólióban.

2019. évre további 5 %-ot igényelnek január 1-jétől visszamenőleges hatállyal, 2020-ra pedig (8 %-os bérminimum-emelés plusz várhatóan 4 %-os nemzeti össztermék növekedés hatására) 12%-os bértömeg-növekedést tartanak indokoltnak.

 A KMSZ ennek érdekében kezdeményezi a társ szakszervezetekkel közösen a Munkaadói Szövetség (a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége) és a KSZ-aláíró szakszervezetek által alkotott Vegyes Bizottság összehívását.

Budapest, 2019.05.03.

Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöksége