A legsúlyosabb jogsérelmeket, elsősorban az alapvető nemzetközi munkaügyi normákkal ellentétes intézkedéseket és az egyes kormányok részéről tapasztalt, a munkavállalók számára hátrányos lépéseket veszik számba a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Páneurópai Tanácsa (ITUC-PERC) regionális előkészítő ülésén Budapesten. Az ILO 2019 júniusi konferenciáján ezek az ügyek is napirendre kerülnek.

 Azokban az országokban működik a szociális párbeszéd intézménye, s ott lehet beszélni a munkavállalókra vonatkozó szabályozás nemzetközi normákban előírt rendelkezéseinek betartásáról, ahol a kormány, a munkaadók és a munkavállalók egyaránt hajlandók a szociális párbeszédre– derült ki egyebek mellett a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Pán-európai Tanácsa (ITUC-PERC) regionális előkészítő ülésén.

Április 1-3. között tartja megbeszélését a Nemzetközi Szakszervezetei Szövetség Pán-európai Tanácsa Budapesten, amelynek feladata az ENSZ szakosított szervezete, a létrehozásának századik évfordulóját ünneplő Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) júniusi konferenciájának emberi jogi és szakszervezeti jogsérelmekkel foglalkozó bizottsága (CAS) munkájának előkészítése. A tanácskozást Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetője nyitotta meg hétfőn.

Ezen a szakmai megbeszélésen a térség szakszervezeteinek képviselői áttekintik a legsúlyosabb jogsérelmeket, elsősorban az alapvető nemzetközi munkaügyi normákkal ellentétes intézkedéseket és az egyes kormányok részéről tapasztalt, a munkavállalók számára hátrányos lépéseket, valamint a végrehajtó hatalom munka világára vonatkozó ellenőrző szerepének érvényesülését.

A tanácskozáson szóba került az is, hogy a munka világát érintő szabályozás betartása a változó gazdasági környezetben új helyzetet teremt, és erre azokban az államokban van a legnagyobb esély, ahol működik külön szociális és munkaügyi minisztérium, amely a munkavállalókat érintő kérdésekben saját felhatalmazással bír. Magyarország sajnos ma nem tartozik ebbe a körbe.

Az előkészítő ülésen egy nagyjából tízes listát állítanak össze a kapcsolódó szakmai érvekkel, s ezeket az ITUC a globális, negyven ügyet tartalmazó listájához ad hozzá a régió javaslatai alapján. A tanácskozáson – amelyet a Friedrich Ebert Alapítvány is támogat–, mintegy húsz szakszervezeti vezető vesz részt.

Kiadó: Magyar Szakszervezeti Szövetség