Tűrhetetlen, hogy a Hankook Tyre Magyarország Kft., a magyar kormány egyik kiemelt stratégiai partnere lábbal tiporja a hazai törvényeinket, és semmibe veszi a dolgozók jogait. A cég működését 2012, az együttműködési megállapodás megkötése óta több tízmilliárdnyi közpénzzel – közvetlen juttatásokkal és adókedvezményekkel – támogatták, így végképp elfogadhatatlan, hogy a társaság nem hajlandó eleget tenni törvényes kötelezettségeinek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szolidáris a Hankook sztrájkoló dolgozóival, akik bérköveteléseik érvényesítése érdekében hat nappal ezelőtt beszüntették a munkát. A vállalkozás erre fenyegetéssel és zsarolással, illetve a céggel szerződéses viszonyban nem álló sztrájktörők alkalmazásával válaszolt, ugyanakkor nem tett eleget a sztrájktörvényben foglalt együttműködési kötelezettségének sem, mert egyáltalán nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezt elítéli, és felszólítja a Hankook vezetőit az érdemi egyeztetés lefolytatására. 

Ami a gumigyárban eddig történt, jogellenes, ezért a 2012 novemberében kötött stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a kormánynak is fel kellene lépnie.

A megállapodás egyik célja ugyanis a „felek közötti folyamatos párbeszéd biztosítása a kölcsönös bizalom és kiszámíthatóság jegyében a Hankook hosszútávú magyarországi jelenlétének elősegítése érdekében". Semmiképpen nem szolgálja azonban a kölcsönös bizalmat és kiszámíthatóságot, ha a cég folyamatosan – már nem első alkalommal – megszegi a hatályos szabályokat, s a béremelés mértéke kapcsán a menedzsment és az érdekképviseletek között kialakult vitát nem a törvényekben meghatározott tárgyalásos úton kívánja rendezni, hanem jogellenes eszközökhöz nyúl.

Kérjük, hogy akik megtehetik, nyújtsanak segítséget a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártó Szakszervezete sztrájkalapjának kiegészítéshez (számlaszám: 11706016-20105626).

Kordás László elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ