Sajnálattal veszi tudomásul a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), hogy a munkavállalók egy jelentős csoportja nem tudott élni a hatályos szabályok szerinti törvényes jogával, vagyis a szolidaritási sztrájk lehetőségével. A konföderáció visszautasít minden olyan törekvést, amely az alapvető alkotmányos jogok korlátozását célozza.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete március 14-re kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett, amelyre a sztrájktörvény szinte valamennyi munkavállalónak lehetőséget biztosít. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ azonban mindent megtett annak érdekében, hogy a munkabeszüntetést adminisztratív eszközökkel megakadályozza, és a sztrájkot ott is törvényellenesnek minősítették, ahol a tankerületi központokkal az elégséges szolgáltatásról sikerült a szakszervezetnek előzetesen írásban megállapodnia.

Ez teljesen elfogadhatatlan, hiszen sérti a jogállamiság elveit. A MASZSZ ezért reményét fejezi ki, hogy a független magyar bíróság legalább utólag elégtételt szolgáltat a sztrájk szervezőnek, és kimondja: alapvető állampolgári jogok gyakorlását egyetlen állami intézmény sem akadályozhatja meg.

 Budapest, 2019. március 14.

Magyar Szakszervezeti Szövetség