A Magyar Nemzet 2019. március 11-én megjelent cikke szerint „az oktatási államtitkárság tervei szerint a jövő évtől további harminc százalékos béremelést szeretnének adni”. Az Emmi államtitkára, Bódis József egy rádióműsorban megerősítette, hogy kétszámjegyű, attraktív béremelést szeretnének jövőre a pedagógusoknál, hiszen óriási a nyomás, minden szektorban bérnövekedés tapasztalható.


A PSZ a cikkel kapcsolatban fontosnak tartja leszögezni: a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezte tavaly ősztől az államtitkárságnál a béremelést! A PSZ hónapok óta tartó kemény tárgyalásainak eredményeként jutottunk el oda, hogy a kormány végre felismerte: tarthatatlan a közoktatásban dolgozók bére.

A PSZ kezdeményezte a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) összehívását, hogy kezdődjön el végre az érdemi tárgyalás (az első ülést tavaly decemberben tartották). Idén januárban öt pontban fogalmaztuk meg követelésünket. (béremelést követeltünk 2019 szeptemberétől, továbbá, hogy a minimálbérhez kössék a fizetéseket, csökkenjen a pedagógusok óraszáma, mérsékeljék a többletterheket, kiszámítható legyen a jogalkotás).

A minap a PSZ - honlapján - bérnyomásmérőt tett közzé: ennek segítségével a pedagógusok kiszámolhatták, mennyi pénzt vett ki zsebükből a kormány azzal, hogy nem a minimálbérhez kötötték a béreket az elmúlt években. A bérnyomásmérőt több ezren töltötték ki. A PSZ Országos Vezetősége arról döntött, hogy 50 milliós kerettel sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak.

Mindezek után jutottunk el oda, hogy érdemi béremelésről, a munkaidő csökkentéséről, az életpályamodell elemeinek átalakításáról gondolkodnak a döntéshozók.

A PSZ nemcsak a pedagógusokért, hanem az oktatást-nevelést segítő kollégák szakmai és anyagi megbecsüléséért is küzd!

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a pedagógusok és a közoktatásban dolgozók bérének emelése, a tanárok óraszámának csökkentése nem tűr halasztást!

Budapest, 2019. március 11.