Nyílt levél

A PSZ kérdéseket tesz fel a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárása kapcsán

1. Miért gondolja a minisztérium, hogy a 2010-2011-ben, 152 millió forintnyi európai uniós hozzájárulással felújított gyermekotthonok „nagyok, korszerűtlenek, elavultak”? A valóság ezzel szemben az, hogy „2011 januárjától pedig a súlyos pszichés zavarokkal küzdő, állami gondozott gyermekek speciális ellátását is már korszerű feltételek mellett végezhetik.” (forrás: Kormányportál, 2010. november 30.) A 2011-ben átadott különleges gyermekotthoni részleg szintén minden igényt kielégítő, a beteg, fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok ellátását biztosító, akadálymentesített, 8 fős csoportoknak helyet adó épületekkel, 1-3 fős szobákkal.


2. Miért hirdeti a kormány, hogy az áthelyezésre kiszemelt kalocsai speciális gyermekotthon például kisebb, korszerűbb intézmény? Ezzel szemben Kalocsa belvárosában, 48 főnek ad otthont az intézmény, ami alig kisebb létszám a fóti, állandóan működő gyermekotthonokénál. Ráadásul Fóton a hatalmas kastélypark is a gyermekek sokszínű ellátását szolgálja evezési, íjászati, lovaglási lehetőséggel.

3. Mi lesz az intézményben dolgozó, nagy tapasztalatú, szakmailag felkészült kollégákkal? Nem gondolják hihetetlen pazarlásnak a dolgozók szélnek eresztését? Azt gondolja a tárca, hogy bármikor, bárhol találhat helyettük megfelelő szakembereket? Ezzel szemben az a helyzet, hogy a siralmas fizetések és a megbecsültség hiánya miatt sem a gyermekotthoni, sem a nevelőszülői munka nem vonzó. A gyermekotthonokba ma mindenféle előképzettség nélkül megy dolgozni néhány ember, de az első adandó alkalommal, több fizetésért tovább is áll. Különösen nehéz, csaknem lehetetlen feladat ma odaadó, felkészült szakembert találni a különleges és speciális ellátást igénylő gyermekek mellé. A Budapesten és környékén élő felkészült kollégák pedig nyilvánvalóan nem irányíthatók át Kalocsára vagy Zalaegerszegre. Vagy mégis?

Budapest, 2019. február 26.

A PSZ Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata