2019. február 22-én a paksi atomerőmű két szakszervezete, nevezetesen a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) bejelentették a munkaügyi konfliktust és sztrájkra készülnek.

Tették ezt annak okán, hogy a már 2018-ban elkezdődött tárgyalások sorozata nem hozott megnyugtató eredményt a paksi atomerőmű fegyveres biztonsági őrség kiszervezésének tárgyában. A helyi szintű, majd a tulajdonosi, valamint a legfőbb tulajdonosi jog gyakorlójával történt egyeztetések sem vezettek eredményre.

Kérésünk, hogy a jelenlegi és a jövőbeli munkáltató méltányos feltételeket biztosítson a kiszervezett munkavállalóknak, illetve ha ez nem megvalósítható a kiszervezést ne hajtsák végre.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi munkáltatói hozzáállást, azt mind a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok és legfőképp a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg.

Nem maradt más eszköz a munkavállalói oldal kezében, mint a sztrájk.

A hétnapos egyeztetési eljárás 2019. március 1-ig tart.

Az egyeztetés ideje alatt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszony hivatala előtt demonstrációval egybekötött sajtótájékoztató kerül megtartásra.

A demonstráció és a sajtótájékoztató pontos helyszíne:

Budapest, I. kerület, Vám utca 5-7.

Időpontja: 2019. február 26. (kedd)

Demonstráció: 11:00 órától (szervező: Hatvani Jácint)

Sajtótájékoztató: 11:30

Bővebb információt a kialakult helyzetről a mellékelt dokumentum tartalmaz, amely a szakszervezetek honlapján (https://www.vd.hu/) olvasható.

Paks, 2019. február 22.

Gál Rezső, MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke

Hatvani Jácint, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű elnöke

Lőrincz László, Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete elnöke


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ