Hetvennyolcra nőtt a fagyhalál áldozatainak száma Magyarországon. A tömeges életvesztés 2018. szeptember hideg napjai és 2019. január 19. között következett be – tudatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapító-szervezője hétfőn este.

A rendszerváltás óta fagyhalál következtében elhunyt több mint 8 ezer ember tiszteletére megrendezett Kossuth-téri gyertyagyújtáson Simó kijelentette: „A szenvedéssel szemben közönyös, a pénzt viszont annál inkább imádó hatalom október közepe óta a hajléktalanság kriminalizálásával próbál úrrá lenni a társadalmi gondon. A hajléktalan ellen fordul, nem a hajléktalanság ellen. A hajléktalanoktól akar megszabadulni anélkül, hogy kiküszöbölné a hajléktalanság okát. Rendőri módszerekkel próbál úrrá lenni hajléktalanságon és szegénységen." (A beszéd teljes szövege olvasható: https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1423-simo-endre-szembe-kell-szegolnunk-az-elaljasodassal)

Újhelyi Sándor, a Minden Ember Számít Egyesület alelnöke beszédében kijelentette: „nagyon önző világban élünk, amelyben kevesen hajlandóak odafigyelni a másik emberre. „Az, hogy valaki a saját lakásában hal meg, azt jelenti, hogy van szomszédja, lenne olyan ember, aki azt mondja, ne halj meg itt mellettem, segítek neked. A kormány politikája azonban Ujhelyi szerint azt segíti, hogy inkább rúgjanak bele a gyengékbe. hatalmas társadalmi felelősség, és egyben hatalmas kormányfelelősség az, hogy hányan halnak meg telente".

 A tiszteletadás egyperces néma vigyázzállással zárult.

 Kiadta: MSZF SZK