Az ELTE Szenátusa a 2019-es költségvetési évre vonatkozóan egyenként 250 mFt-os költségcsökkentő intézkedési terv kidolgozására kötelezte két legnagyobb karát, a Bölcsésztudományi és a Természettudományi Kart. Ilyen mértékű forrásmegvonás (egyéb intézkedések mellett) létszámcsökkentés kikényszerítését jelenti; a két Kar várhatóan 50–70 oktatójától kénytelen megválni.


Az Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elfogadhatatlannak tarja, hogy a finanszírozás elégtelen szintje, belső strukturális ellentmondásai, a valós költségeket nem tükröző képzési normatívák akadályozzák a felsőoktatásban a minőségi szakmai munkát!

Elutasítjuk, hogy a magyar felsőoktatási intézmények képzési és kutatási teljesítményét finanszírozási szempontok határozzák meg és nem az oktatással szemben támasztott minőségi, a tudományterületekhez igazodó szakmai elvárások!

Felszólítjuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma felelős vezetőit, tárják fel a felsőoktatás finanszírozásának problémáit, mutassák be a korábban kidolgozott, új finanszírozási modellre vonatkozó elképzeléseket és hatástanulmányokat, folytassanak érdemi szakmai és társadalmi egyeztetést!

Követeljük!

  • új, a tényleges költségeket elismerő új képzési normatíva-rendszer kidolgozását!
  • versenyképes felsőoktatási béreket!
  • a források biztosítását a magas színvonalú oktatási és kutatási munka fenntartására,
  • fejlesztésére, korszerűsítésére!

FDSZ Elnökség