A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) meghívására számos érdekképviselet jelent meg azon a szerdai egyeztetésen, amelynek a célja az volt, hogy eldöntsék, milyen választ adjanak a „rabszolgatörvényre", amennyiben azt a köztársasági elnök aláírja, s akkor a jogszabály jövő január 1-jén hatályba lép. A rendezvényen három konföderáció – a MASZSZ mellett a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) –, illetve több szakszervezet vett részt.

A tanácskozáson döntés született arról, hogy alakuljon meg a Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság. Ennek feladata, hogy fogalmazzák meg, milyen követeléseket támasztanak a kormánnyal szemben. Emellett döntés született arról, hogy indokolt esetben alakítsanak közös sztrájkbizottságot, és szólítsák fel a többi érdekképviseletet is a csatlakozásra.

Ehhez a felhíváshoz a megbeszélés során a MASZSZ mellett az ÉSZT, a SZEF és 12 szakszervezet csatlakozott. Egyetértés volt abban is, hogy a konföderációk, valamint a tagszervezetek és konföderációhoz nem tartozó érdekképviseletek hozzanak létre közösen területileg operatív, a helyi szakszervezeti akciók koordinálására helyi szervezeteket.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a csatlakozók létesítsenek bevétel- és taglétszámarányos pénzügyi alapot, kifejezetten a közösen elhatározott akciók finanszírozására. A résztvevők egyébként a szervezett dolgozók jelentős részét, a konföderációkkal együtt csaknem kétszázezer embert képviseltek. 

A résztvevők arra is felszólították a tagjaikat, hogy vegyenek részt a pénteki, Kossuth térre tervezett tüntetésen, amelynek célja, hogy Áder János ne írja alá a munka törvénykönyvének parlament által elfogadott módosítását, azaz a rabszolgatörvényt.

 

A csatlakozó szervezetek: 

 

Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Hallgatói Szakszervezet

Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség

Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Magyar Orvosok Szakszervezete

Magyar Szakszervezeti Szövetség

Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete

Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete

Vasas Szakszervezeti Szövetség

5.12 Szakszervezet