A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elutasítja a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, mert szétzilálja az államigazgatás szervezetét és felszámolja a maradék jogi garanciákat a kormánytisztviselők munkaviszonyában. A törvénytervezet előzményéhez tartozik a teljesen átgondolatlan és értelmetlen módon végrehajtott őszi létszám-csökkentés az állami szférában.

Az új szabályozás és a végrehajtott létszám-csökkentés azt fogja eredményezni, hogy kevesebb dolgozónak kell majd ugyanannyi – sőt a fokozódó munkaerő-hiány miatt még több – feladatot ellátni. Egyértelmű az a kormányzati szándék, hogy a dolgozók munkaterheinek a növelésével akarják megoldani az állami szférában is jelentkező munkaerő-hiányt.

A törvénytervezet valódi célja nem a bürokrácia-csökkentés, hanem a munkaidő és a túlóra növelése. A tervezet ugyanis érintetlenül hagyja az állami bürokrácia jelenlegi szerkezetét, nem foglalkozik a hivatali eljárások ésszerűsítésével, nem szorgalmazza a fölösleges jogszabályok kiszórását, a deregulációt.

A beterjesztett törvénytervezet modern bürokráciát ígér, de ezzel szemben szétveri az államigazgatás jelenleg még meglévő korszerű és európai színvonalú elemeit. Véglegesen felszámolja az életpálya-modell maradványait, valamint megszünteti a kiszámíthatóságot az egész rendszer szintjén. Ezzel együtt növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, mivel eltörli a munkahely biztonságát jelentő törvényi garanciákat.  Összességében a tervezet adós marad annak indoklásával, hogy az államigazgatás voluntarista módon való átszervezése miképpen fogja előmozdítani a modern bürokrácia alapjainak lerakását.

SZEF Szövetségi Tanács

Budapest, 2018. 12. 11.          


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ