A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete  elfogadhatatlannak tartja a munkaidő-szervezéssel kapcsolatban a Munka törvénykönyvét módosító egyéni képviselői indítványokat.

Véleményünk szerint a beterjesztett képviselői indítvány kifejezetten hátrányos a munkavállalók számára.

Úgy gondoljuk, hogy az indítvány esetleges bevezetését követően, az általa kifejtett hatás még a munkáltatók érdekét sem szolgálja. Álláspontunk szerint ugyanis  a munkaerőhiány megoldására ez a kezdeményezés nem megoldás.

Határozott véleményünk, hogy  ez az indítvány a gyakorlati tényeket, a munkavállalókra gyakorolt káros hatást, annak következményét nem veszi figyelembe.

A munkavállalók munkahely választását két fontos tényező határozza meg. Az egyik a bér. Álláspontunk szerint  ahhoz, hogy a kereskedelemben a munkavállalói elvándorlás megszűnjön, legalább 40 % -os béremelésre lenne szükség (A legkisebb bért bruttó  280-300 ezer forintra emelve sem érné el az összeg vásárlóerő paritáson számolva a Nyugat-Európai kereskedelmi dolgozók alsó bértételeinek a 80 %-át).

A másik szempont a munkakörülmények,a munkaidő beosztás, a hétvégi  munkavégzés, a munkahelyi légkör

Példaként említjük, hogy a közel száz fő aláírásával szakszervezeti és nem szakszervezeti tagok  támogatásával a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft-nál etikai vizsgálat indult a napokban az egyik helyi vezetővel szemben annak kapcsán, hogy a munkavállalók nem tudják elfogadni a folyamatos napi szintű túlóráknak az elrendelését és a helyi vezető nyomásgyakorlással próbálja megtörni a dolgozói ellenállást.

Ez a példa mutatja, hogy a fentiekben említett törvényjavaslat ilyen helyzetek sokaságát fogja eredményezni.

A túlmunka nagyban hozzájárul az egészségromláshoz, növeli a táppénzen töltött órák számát és óriásik kockázatot jelent a társadalom számára.

Ezért kérjük a Tisztelt Országgyűlési képviselőket gondoljanak az ország jövőjére a családok évében. A józan ész és lelkiismeretük figyelembe vétele mellet ne támogassák ennek a javaslatnak az elfogadását.

 KDFSZ vezetősége