Tényleg jó ötlet, hogy a munkáltatók adómentesen vehessenek cirkuszjegyet vagy focimeccsre belépőt a dolgozóiknak, miközben az iskolakezdési támogatás adómentessége megszűnik? Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke által jegyzett törvénymódosítás ezt tartalmazza, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség a cafetéria rendszerének átalakítása ügyében nem ezt követeli.

 A cafetéria rendszerének átalakítása kapcsán törölték egyebek mellett a munkaerő mobilitását, a családok támogatását illetve az öngondoskodás különböző formáit célzó juttatások adómentességét. Ezek megszüntetése egyértelműen a dolgozók megtartása, az élet- és munkakörülményeik javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat.

Számos szakszervezet képviselői azért tüntettek a héten, hogy a kormány ne számolja fel a munkáltatók által nyújtott lakáscélú támogatás, az albérleti hozzájárulás, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, illetve a diákhitel törlesztéséhez adható támogatás adómentességét. Mindez ugyanis nagyjából húszezer munkáltató mintegy kétmillió dolgozója nettó jövedelmének jelentős, évente akár nyolcvan-kilencvenezer forintos csökkenéséhez vezet, ugyanakkor a szavakban fontosnak tartott társadalompolitikai célok megvalósítását veszélyezteti.

Az ugyancsak azon a napon beterjesztett, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes vezetője, Bánki Erik képviselő által jegyzett törvénymódosítása cafetéria adózási szabályai kapcsán tartalmaz bizonyos – kétségkívül kedvezőnek tűnő – változásokat, de a munkavállalók nem ezt kérték. Az emberek többségének nem arra van szüksége, hogy a munkáltató adómentesen vásárolhasson a számukra belépőt a sportrendezvényekre, kulturális rendezvényekre, s átvállalhassa akár a könyvtári beiratkozási díjat is. 

Ez persze jól hangzik, de sokaknak ennél azért súlyosabb gondjai vannak, és az nekik keveset jelent, ha a munkaadó által adómentesen megvett jegyek birtokában mehetnek focimeccsre vagy cirkuszi előadásra. Csakhogy a szakszervezetek nem ezt szeretnék. Nem kenyeret és cirkuszt, inkább csak kenyeret akarnak.

Például az iskolakezdési támogatás, a munkába járási hozzájárulás, a lakhatási támogatások adómentességének megőrzése számos család számára tényleg kenyérkérdés lehet. Emberek sokaságának alapvető probléma: tudnak-e új cipőt venni szeptemberre a gyereknek, megengedhetik-e maguknak, hogy viseljék a munkába járás vagy a lakásbérlés költségeit. A munkáltató által vállalt nyugdíjpénztári befizetések adómentességének megszüntetése pedig a gyakran hangoztatott öngondoskodás ellen hat.

A fővárosban tüntető szakszervezeti tagok nem Bánki Erik előterjesztését várták. Ha a kormányoldal úgy gondolja, hogy ezzel beérik, a hatalom téved. Az érdekképviseletek a számukra biztosított törvényes keretek között továbbra is készek a munkavállalók valós érdekeinek képviseletében fellépni. Nem cirkuszt akarnak, hanem kenyeret – mindenkinek!