Demonstrációt szervez a MVM TSZSZ, illetve a Varga Mihály Baráti Kör a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége elé szeptember 20-án.

 Ez nem politikai, hanem érdekvédelmi tüntetés, sajátos performansz: a résztvevők fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a lengyel kormány augusztusban letett egy törvényjavaslatot a parlament elé, amely szerint úgy alakítanák át az önkéntes nyugdíjbiztosítási rendszert, hogy abba fizessen egy részt a munkavállaló, egy részt a munkáltató, s ezt a kormány még anyagilag is támogatja.

 Nálunk ennek éppen az ellenkezője történik: a cafetéria számos elemét megadóztatnák, s emiatt nem érdeke a munkavállalónak, hogy a dolgozók öngondoskodását segítse. Ezzel szemben Varga Mihány pénzügyminiszter 2015-ben még azt nyilatkozta: a„nyugdíj- és egészségpénztárakkal kapcsolatban a kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás (...) térnyerését. Ezzel összhangban módosult például 2014. január 1-jén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, amely adókedvezményt biztosít a nyugdíjbiztosítással rendelkezők részére. Emellett az állam támogatja az önkéntes pénztári megtakarítási formát is, így a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezményt továbbra is élvezhetik a tagok".

 Meggyőződésünk, hogy a miniszter ezt komolyan is gondolta, ezért alakítottuk meg a Varga Mihály Baráti Kört, s a tüntetésen az egykori szavai és az idén elfogadott törvénymódosítások közötti ellentmondásra, valamint a lengyel kormány munkavállaló-barát intézkedéseire szeretnénk felhívni a figyelmet.

 A demonstráció helyszíne: Budapest, VI. kerület, Városligeti fasor 16. (szervizút)

 Időpontja: 2018. szeptember 20. 14:00

A kezdeményezésről további részleteket – ott a lengyel miniszterelnöknek írott levelet is megtalálják – az MVM TSZSZ honlapján olvashatnak.

Gál Rezső

a Varga Mihály Baráti Kör szóvivője

az MVM TSZSZ elnöke