Jelentős tanulói létszámmal indult el ma Magyarország első online, szakszervezeti tagoknak és tisztségviselőknek szóló képzése, amelyet az eSZAKSZERVEZET valósít meg.

Az élénk érdeklődést jelzi, hogy a verseny- és a közszférából egyaránt jelentkeztek, illetve, hogy szinte valamennyi konföderációból, valamint több független szakszervezettől is beiratkoztak a most induló kurzusra.

A szakszervezeti mozgalomban felébredt az igény a változásra, és sokan – szakszervezeti vezetőként, tisztségviselőként, tagként – szeretnének tenni azért, hogy a mai kor kihívásaira megfelelően felkészültek legyenek.

Magyarországon a szakszervezetek éppen akkor voltak kénytelenek szűkíteni képzési feladataikat, amikor erre a rendszerváltás idején a legnagyobb szükség lett volna. Sokféle szakszervezeti oktatás folyt az elmúlt évtizedekben, ám a mai napig nincs egy olyan átfogó képzés, ami a gyakorlatban iránytűt adna a tisztségviselők kezébe a tekintetben, hogy a mostani Magyarországon hogyan lehetne hatékonyan javítani a szakszervezetek megítélésén, aktivitásán, és ennek eredményeképpen a dolgozók élet- és munkakörülményein. Többnyire háttérbe húzódnak az emberek, talán azért, mert ők maguk sem bíznak benne, hogy összefogással milyen eredményeket érhetnek el. Ezen szeretnénk változtatni a képzéssel.

„Az egyik legfontosabb lépés, hogy a tagok felismerjék, hogy jogaik kiszélesítése és a munkájuk értékének emelése csak összefogással lehetséges. A szakszervezet e célok érdekében eszköz a kezükben, nem pedig egy tőlük független intézmény. Ha összefognak, akkor közösen tudnak javítani az életkörülményeiken” — mondja Karácsony Szilárd, az eSZAKSZERVEZET szakmai vezetője.

Hozzátette: a most induló tanfolyamunkat újabb követik, amelyek egymásra épülve nyújtanak biztos hátteret a megújuláshoz. Mint hangsúlyozta, a képzés a szakszervezetek megújulásának katalizátora kíván lenni.

A képzés a tisztségviselők mellett azoknak is szól, akik még nem töltenek be vezető szerepet, de részt kívánnak venni a megújulásban. A tanfolyam tananyagát úgy állítottuk össze, hogy azt minden szakszervezeti tisztségviselő, és a munka világa iránt érdeklődő egyaránt használni és hasznosítani tudja. Nem titkolt célunk a fiatal szakszervezeti tisztségviselők megszólítása. Lassan 30 év telt el a rendszerváltás óta, és bizony felnőtt egy új szakszervezeti tisztségviselői generáció. Nekik is szeretnénk több és korszerű ismeretet adni, hiszen az ő korosztályuknak más a megközelítési módja, más az előtörténetük, az ismereteik és a kiindulási pontjuk is.

További információ :

www.eszakszervezet.hu, illetve

Meskó László, az eSZAKSZERVEZET kommunikációs vezetője (0630/8213521)