2017. szeptember 1-jén indult az a GINOP projekt (ginop-5.3.4-16-2016-00011), amely a dél-alföldi, az észak-magyarországi és a közép-dunántúli régióban, négy – az oktatási ágazatban érintett – érdekképviseleti szervezet közreműködésével valósult meg. A projekt célja az oktatásban dolgozók testi és mentális egészségének megőrzése és fejlesztése volt célzott tájékoztatás és prevenció által. A projekt záró sajtótájékoztatóján dr. Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, valamint Nagy Viktória, a projekt Észak-Magyarország Régió koordinátora tartott beszámolót a megvalósításról.

Dr. Vadász György elmondta, hogy sikeresnek tartja a projekt megvalósulását és hangsúlyozta, hogy az is egy fontos eredmény, hogy a 4 konzorciumi partner közösen dolgozott együtt, attól függetlenül, hogy a munkavállalót vagy a munkaadót képviselik. Földiák András szakmai tájékoztatójában kiemelte, hogy a vizsgálatok alapján elmondható, hogy az iskolai balesetvédelemben nincsenek nagy problémák, viszont előtérbe került a stressz kezelésének fontossága. A kutatások azt bizonyítják, hogy ezen a területen szükség van a prevencióra és a kezelésre is, amelyre eddig nem fordítottak elég nagy figyelmet az oktatás területén.

Nagy Viktória a projekttel kapcsolatos számadatokat ismertette a sajtó képviselőinek. A 3 régióban megvalósuló pályázat keretében összesen 7 rendezvény valósul meg a magyar oktatásban dolgozók számára, ahol 600 fő közvetlen, személyes tájékoztatása zajlott. A kiemelt témák a stressz, a kiégés kezelése, a képernyő előtti munkavégzés veszélyei, valamint az ergonómiai kockázat, amely szintén magas ezen a területen. A projekt keretein belül 600 fős kérdőíves kutatás, valamint munkavédelmi szakember képzés is zajlott. A szakmai kiadványok megjelenésének remek fogadtatása volt a használók körében. 6 olyan kiadvány készült, amely többek között a munkabiztonság, munkaegészségügy és a munkabalesetek témáit ölelik fel. Ezek a szakmai anyagok is megtalálhatóak a projekt honlapján letölthető formában - https://oktatasbiztonsag.hu - egyéb, napi munkát segítő információk, tesztek, tudástár, videók mellett.

Médiakampány szervező: SBE Consulting Kft.