Havi bruttó kétszázezer forinttal emelnék a parlamenti képviselők tiszteletdíját. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága viszont meg sem hallgatta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki arról beszélt volna, hogy a cafetéria adóztatási szabályainak változása miatt az érintett dolgozók évi nettó jövedelme nyolcvan-kilencvenezer forinttal csökken.

 Sajátos helyzet állt elő: a kormánypárti többség tartózkodó szavazata miatt nem adtak szót az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökének csütörtökön. Kordás László a kormánynak az egyes cafeteriaelemek adómentességének megszüntetése, illetve többletadóztatása kapcsán fejtette volna ki a véleményét az összes konföderáció nevében, de a testület úgy döntött, hogy nem kíváncsi az érdekképviseletek álláspontjára.

A béren kívüli juttatások között több olyan elem is van, amely összhangban van a kormány társadalompolitikai intézkedéseivel, ilyen például a munkaerő mobilitását elősegítő lakhatási támogatás, az iskolakezdési támogatás, a diákhitel, illetve a lakáshitel visszafizetéséhez nyújtott támogatás, valamint az öngondoskodást segítő nyugdíjpénztári hozzájárulás. Ezek kedvezményes adóztatását vagy adómentességét a kormány megszüntetné, de erről Kordás László a szakbizottságban nem is beszélhetett.

Ehhez képest havonta nagyjából kétszázezer forinttal emelnék a parlamenti képviselők fizetését a törvényalkotási bizottságához benyújtott kormánypárti javaslat szerint. Így ők a bruttó átlagfizetés háromszorosát keresnék, ami azt jelenti, hogy míg eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, jövőre ez 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető-helyettesek pedig több mint a másfélszeresét keresnék az újonnan megállapítandó képviselői alapfizetésnek.

Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné, miközben eddig a bizottsági tagságért nem járt külön juttatás. Mivel a törvény szerint a lakhatási támogatás is a tiszteletdíjhoz igazodik, ezért ezen a címen is több pénzt vehetnek majd fel a képviselők. Ezt azzal indokolják, hogy a fővárosi albérleti árak az elmúlt öt-hat évben megduplázódtak.

Mindez tiszteletreméltó kezdeményezés, hiszen fizessük meg jobban a választott képviselőinket. A MASZSZ álláspontja viszont az, hogy ez így elfogadhatatlan. Miközben a parlamenti többség a saját jövedelmének emelését kész támogatni, tökéletesen közömbös a választói iránt. Olyannyira érdektelenek, hogy meg sem akarták hallgatni a legnagyobb szakszervezeti konföderáció képviselőjét. A kétharmados többséggel megnyert választás után ez persze érthető, hiszen a következő négy esztendőben nem kell elszámolniuk semmivel.

Legfeljebb a saját lelkiismeretükkel. Úgy tűnik azonban, hogy ez különösebben nem foglalkoztatja őket, és a képviselők többségét nem érdekli, hogy a cafetéria rendszerének átalakításával évi nyolcvan-kilencvenezer forintot vesznek ki legalább kétmillió munkavállaló zsebéből. Figyelem: évi nyolcvan-kilencvenezret. Miközben a képviselők legalább havi bruttó kétszázezerrel többet vihetnek haza, és számukra csak ez a fontos. Ráadásul a gyülekezési jog korlátozásával sincs bajuk, ami megnehezíti, hogy bárki tiltakozzék a kormányzat intézkedései ellen. Szégyelljék magukat!