A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint százezer embert kellene a közszférából leépíteni és a versenyszféra munkaerő hiányát ez által csökkenteni. A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el a felvetéstől. (Az erre vonatkozó kérdés a 22.50 mp-nél kezdődik, illetve a tudósítás vége előtt -5.30 mp.)

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, mint a közszféra legnagyobb szakszervezeti konföderációja több okból visszautasítja a létszámcsökkentés lehetőségét is, annak tisztázatlan, csak sejtetett, de mégis bizonytalanságot keltő előrevetítését is.

  • Magyarországon a foglalkoztatottak számához képest nem magas a közszolgálatban dolgozók aránya. Sajnos a lakosság teljes létszámához képest alacsony az összes magyarországi foglalkoztatott száma, de ezen belül a tényleges közszolgálati feladatot ellátó közalkalmazottak és köztisztviselők száma egyes terülteken kifejezetten alacsony.

Számos európai országban civil szervezetek magas szintű támogatásával oldanak meg közfeladatokat. Így a magyar kollégájával megegyező munkát végző dolgozó nem kormányzati foglalkoztatott, hanem civil szervezeti alkalmazott. De összességében nincsenek kevesebben és egyáltalán nem fordítanak erre kisebb összeget a költségvetésből, sőt, a kiadások a hazainak sokszor a többszörösét teszik ki. Ilyen és hasonló további statisztikai okai vannak annak, hogy ki lehet mutatni kedvezőtlennek látszó adatokat, de a valóság nem ez, tehát súlyos hiba félrevezető adatokra építeni kormányzati terveket.

  • Jelenleg több mint 15 ezer álláshely nincs betöltve; jegyzők, orvosok, nővérek, óvónők, műszaki dolgozók, angol, informatika és matematika szakos tanárok hiányoznak sokan, és egyre többen. Az ellátásunkért, egészségünkért és a jövőnkért dolgozó szakemberek állása egyre nagyobb arányban betöltetlen. A közszolgálatok helyzete rendkívül kedvezőtlen. Ez hazánk szellemi, szolgáltatási, egészségügyi leépüléséhez vezethet. Ezzel a problémával kell foglalkozni, a pályaelhagyást okozó rossz bér- és munkaügyi feltételeken javítani, nem pedig a gyáriparosok ötletszerű létszám leépítési terveit mérlegelni.
  • Nem történik meg a fogalmak tisztázása. A közüzemeket, vállalatokat, valamint a közfoglalkoztatottakat is magában foglaló, összetett állami szférának mikor milyen részére gondolnak a túlméretezettséget emlegető javaslattevők? A sajtótájékoztató erről szóló néhány percében Varga Mihály munkaügyekért is felelős pénzügyminiszter megemlíti a bürokrácia méretét, a közszolgáltatások színvonalát, valamint az államigazgatás méretét, anélkül, hogy ezek egymáshoz való viszonyára utalna. A közszolgáltatás nem bürokrácia és az államigazgatás az egész rendszernek csak egy része.
  • Ismét nem történt e tárgyban semmiféle munkavállalói érdekegyeztetés.

Ezúton is kinyilvánítjuk, hogy elengedhetetlenül szükségesnek tartunk egy, a közszolgáltatás fogalmait is tisztázó, nemzetközi összehasonlítást is magában foglaló átfogó elemzést a közszolgálat helyzetéről, mely biztosítja a szakmai és a szakszervezetek e munkában való érdemi részvételének a lehetőségét.

E nélkül elfogadhatatlanak és társadalmi következményeit tekintve is veszélyesnek tartjuk a közszolgálatra vonatkozó megalapozatlan felvetéseket, ahogyan az erre vonatkozó tervek elemzés és egyeztetés nélküli kilátásba helyezését is.

 Budapest, 2018. július 10.

 Földiák András, elnök