A parlamenti pártok frakcióvezetőivel kezdeményezett egyeztetést a a cafetéria keretében nyújtható egyes juttatások adómentességének megszüntetése miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ugyanakkor erről megbeszélést kíván folytatni az érintett országgyűlési bizottságok vezetőivel is Kordás László elnök. 

 Még az adótörvények elfogadása előtt egyeztetne Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a parlamenti frakcióvezetőkkel a cafetéria adóztatása kapcsán tervezett változtatásokról. Hétfőn erre levélben kérte fel a képviselőcsoportok vezetőit. Hasonlóképpen találkozni kíván az országgyűlési szakbizottságok elnökeivel is.

A MASZSZ álláspontja szerint a béren kívüli juttatások a munkavállalók jövedelmének részét képezik, s ez számos cégnél a bértárgyalások részét képezte. Amennyiben változnak a cafetéria adóztatásával kapcsolatos szabályok – ha például megszűnik annak egyes elemei, mint például az albérleti hozzájárulás, a lakáscélú hitelek, illetve a diákhitelek támogatásának adómentessége –, a foglalkoztatottak a jelenleginél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek.

A munkáltatóknak ugyanis ebben a helyzetben két lehetősége lesz: vagy – a SZÉP-kártya kivételével, amelyet nem terhel majd magasabb adó –  teljesen megszüntetik a cafetériát, vagy azt beépíti a bérbe, ám ez utóbbi esetben a dolgozók nettó jövedelme lényegesen, akár havi tízezer forinttal is csökken.

A konföderáció úgy látja, ebben a helyzetben csak az jelenthet megfelelő kiutat, ha az eddigi juttatások nettó értéke nem lesz kevesebb. A MASZSZ nem vitatja a kormánynak az adózás egységesítésére és egyszerűsítésére vonatkozó törekvéseinek megalapozottságát, viszont azt szeretné elérni, hogy a munkaadók a cafetéria valamennyi elemét építsék be a bérbe. 

Ahhoz azonban, hogy egyetlen munkavállaló érdekei se sérüljenek, az eddigi juttatásokat „felbruttósítva" kellene beszámítani. Megoldást jelenthetne, ha a „rendes" béreken belül ezt az összeget a kormány kedvezményesen adóztatná, esetleg részlegesen adómentessé tenné. 

Így biztosítható lenne, hogy mindenki megkapja az eddigi béren kívüli juttatásokat, és ez a munkaadók számára sem jelentene többletkiadást. A költségvetés bevételei emiatt jelentősen nem csökkennének, viszont a jelenlegihez képest ezzel is tisztább viszonyokat lehetne teremteni.