A kormány benyújtotta a 2019. évi állami költségvetés tervezetét, melynek társadalmi egyeztetése jelenleg zajlik. Szövetségünk ezért most újra összefoglalja azokat az alapvető követeléseket, amelyeket az elmúlt években már megfogalmaztunk, de a mai napig nem valósultak meg.

 Előzmények

  1. óta bérbefagyasztás van érvényben a közszolgálati tisztviselőknél, az illetményalap az óta 38 650 Ft, a 2019. évi költségvetés tervezetében is ez az összeg szerepel.
  2. Az elmúlt tíz évben több mint 25%-os infláció volt, megvonták tőlük a 13. havi bért, így a reálkereset csökkenésük 35%-ot ért el! A nemzetgazdasági bérnövekedés ebben az időszakban elérte az 50%-ot.
  3. 2014-ben a kormány közszolgálati életpálya modell bevezetését ígérte ennek a munkavállalói körnek is, három elemmel: kereset- és előmeneteli rendszer, lakástámogatás, valamint sajátos biztosítási rendszer bevezetése. Ezekből eddig semmi nem valósult meg.
  4. A központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők és a helyi közigazgatásban dolgozó köztisztviselők a kormány mostoha gyermekei. Egyre többen csúsznak közülük a szegénységi küszöb alá, különösen a középfokú végzettségűek közül. A magyar közigazgatás történetében példátlan, hogy tíz éven át „helyben járnak” a kormány közvetlen munkatársai, miközben több mint 15 többlet elvárás vonatkozik rájuk a versenyszférában dolgozókéhoz képest.
  5. Az állam alkalmazásában álló közszolgálati tisztviselők nagyon elkeseredettek, egyre gyakoribb a pályaelhagyás, több helyen a szakszerű munkavégzés is veszélybe kerül.
  6. 2016-ban leválasztották a közszolgálati tisztviselői törvény hatálya alól az állami tisztviselőket, a járási, megyei és fővárosi kormányhivatalok dolgozóit. E törvénnyel a szakszervezetek a tervezet nyilvánosságra hozatalától kezdődően nem értettek egyet. Fenntartásaink az elmúlt két évben beigazolódtak. A törvény nem garantálja a közszférában dolgozók elemi érdekeit, így az előmenetel kiszámíthatóságát sem. A megvalósult béremelés jelentősen elmarad a beígért szinttől. A törvény (amennyiben egyáltalán hatályban marad) azonnali és jelentős korrekcióra szorul.

Mit várunk a 2019. évi költségvetéstől?

    1., A 2014-ben beígért közszolgálati életpálya modell bevezetését:

  • 50 %-os béremelést
  • lakástámogatási rendszer bevezetését
  • a közszolgálatra érvényes biztosítási rendszer kiépítését.

     2., A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény maradjon érvényben a

          kormánytisztviselőknél és a köztisztviselőknél, elsősorban az illetményalap   
          emelése mellett.

 Budapest, 2018. június 20.

 a KSZSZ Elnöksége

„Az állami tisztviselőkről szóló törvényjavaslat véleményezése – KSZSZ Elnöksége, 2016. április 16.” című dokumentum a KSZSZ honlapján olvasható.