A társadalmi gondoskodás csődjének minősíti a Magyar Szociális Fórum, hogy a lakhatási jog helyett a hajléktalanság tilalmát iktatták alaptörvénybe Magyarországon, és miközben továbbra is megengedik, hogy kilakoltassák az embereket, és tömegesen gyártják a hajléktalanokat, megtiltják nekik, hogy hajléktalanként éljenek ahol tudnak - állapította meg a Magyar Szociális Fórum szerdán.

A kormánytöbbség utat nyitott a hajléktalanokkal szembeni adminisztratív fellépés előtt azzal, hogy alaptörvénybe iktatta a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalmát anélkül, hogy lakhatást biztosított volna annak a több tízezer embernek, akinek feje fölül elvették a fedelet és az utcára tettek.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik összefogásával született törvénykezésben szó sem esik szociális lakásról, népi lakásépítésről, lakhatást is magában foglaló bérek biztosításáról, emberhez méltó megélhetésről, társadalmi gondoskodásról. Arról esik szó, hogy életvitelszerűen akkor sem lakhatnak közterületen, ha ugyanazok kényszerítették őket az utcára, akik most megtiltották nekik, hogy ott éljenek – írja az MSZF.

Példátlan, szégyenletes törvényt alkotott a parlament! A társadalmi probléma nem szüntethető meg az aluljárók kitakarításával. A moratórium lejárta óta újult erővel folytatódik a tömeges kilakoltatás, a családok szétválasztása, a gyermekek elszakítása szüleiktől, annak viszont semmi jele, hogy emberhez méltó lakhatási feltételeket, nem pedig menedékhelyet akarnának biztosítani azoknak, akiket megfosztottak egyetlen otthonuktól.

A Magyar Szociális Fórum szerint a tilalom Alaptörvénybe iktatása a regnáló rendszer pénzcentrikus, antiszociális lényegét tükrözi.

 Kiadta: MSZF SZK