A VDSzSz Szolidaritás kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a MÁV-Startnál, miután a vasútvállalat hónapok óta nem tett semmit a vasutasok elleni sorozatos, egyre gyakoribb és súlyosabb támadások ellenére.

A kollektív munkaügyi vita keretében végre teljesült szakszervezetünk több, régi követelése is, így például a vonatszemélyzet jogosult lesz felfüggeszteni kereskedelmi tevékenységét a vonaton, ha munkája során úgy érzi, hogy támadás érheti.

A MÁV-Start vezetése vállalta, hogy azokon a vonatokon, ahol feltételezhető, hogy támadás éri a vonatszemélyzetet rendőri, vasútőri jelenlétet biztosít. A hölgy jegyvizsgálókat szintén kísérni fogják - abban az esetben, ha egyedül szolgálnak. 

Nemsokára már használhatják a VDSzSz Szolidaritás által évek óta javasolt testkamerákat a vasutasok; június 14-én mutatja be szakszervezetünk részére a MÁV-Start az alkalmazni kívánt készüléket: ezek puszta jelenléte sok esetben képes megelőzni a konfliktus kialakulását.

Rövidesen a vasutasok alkalmazhatják a VDSzSz Szolidaritás által javasolt, az okostelefonokra telepített úgynevezett pánikgombot is, amit a munkavállalók veszély esetén nyomhatnak meg.

A vonatokon és adott állomásokon hamarosan bemondják, hogy a vonatokon civil ruhás rendőrök tartózkodnak.

A kollektív munkaügyi vita keretében megtartott tárgyalás végén a munkáltató és a VDSzSz Szolidaritás képviselői megegyeztek abban, hogy egy hónap múlva áttekintik az intézkedéseket. Szakszervezetünk ennek függvényében dönt arról, hogy szükséges-e ez ügyben újabb kollektív munkaügyi vitát kezdeményezni.

VDSzSz Szolidaritás