A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete 2018 februárjában azzal kereste meg az OBI vezetését, hogy a munkavállalók jelzései és a piaci környezet elemzése alapján aggályosnak tartja a vállalat áruházi munkavállalók részére fizetett munkabéreit. A KASZ képviselői egy fél napos egyeztetés keretében adatokkal alátámasztva mutatták be a vezetőknek azt a  béremelési javaslatot, amelyet a munkavállalók is el tudnának fogadni, és amelynek bevezetésével az OBI előnyösebb helyzetbe kerülhetne a munkaerő- piacon is.

 Az egyeztetés során a KASZ képviselői alapbér javaslatot tettek minden egyes munkakörre vonatkozóan. Meghatározták azt a minimális munkabért is, aminél elképzelésük szerint senkinek nem szabad kevesebbet keresnie az OBI munkavállalói közül.    

 A szakszervezet örömmel vette tudomásul, hogy az OBI vezetői hamar elfogadták az évközi béremelés szükségességét, és március 26-án bemutattak egy olyan bérkorrekciós tervet, amellyel a KASZ vezetői, és az OBI áruházaiban dolgozó KASZ tisztségviselők is egyet tudtak érteni. Az új bértábla megadja azt a minimális alapbért, amelyet a szakszervezet el kívánt érni, és amellyel az OBI felzárkózik a korábban béremelést végrehajtó hazai multinacionális vállalatok bérszintjéhez. Ahogy a februári egyeztetés során átadott béremelési javaslat, úgy az  OBI mostani bérkorrekciója is kiterjed minden hazai áruházukra és szinte valamennyi áruházi munkakörre.

 Az OBI vezetői az egyeztetés során végig pozitívan álltak a béremelés kérdéséhez, és döntésükkel véleményünk szerint bizonyították, hogy fontosak a vállalat számára a hazai OBI munkavállalók.

A szakszervezet ennek mintegy ellentételezéseként betartotta a vállalattal kötött szóbeli megállapodást, miszerint a béremelésről első körben ők szerették volna tájékoztatni a munkavállalókat. Ennek megtörténte után a kiszivárgó információknak köszönhetően  egyre több kérdés érkezett ebben a témában a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetéhez. Úgy gondoltuk eljött az ideje, hogy  a nyilvánosság elé tárjuk ezt az újabb nagyszerű eredményt.

 Külön öröm a szakszervezet számára, hogy a tárgyalások során érvelésként fel tudta használni azokat az emelkedett piaci béreket, amelyeket a korábban más cégeknél folytatott bértárgyalások során elért. Az első hat számjegyű, és már kettessel kezdődő hazai alapbér elérésekor a szakszervezet vezetői maguk közt mérföldkőnek nevezték az aláírás pillanatát. Azóta nagyon sok kereskedelmi munkavállaló örül neki, hogy több ilyen mérföldkövet is sikerült elhelyezni a hazai kereskedelmi piacon.  Az OBI  bérben történő felzárkózásával  tovább bővült ez a munkavállalói kör, a KASZ pedig megy tovább a megkezdett úton.  Mert úgy érezzük, van még teendőnk ebben a témában..

 2018.05.23

 Karsai Zoltán elnök - KASZ