A SZEF XV. Kongresszusa megállapítja, hogy a 2018. április 8-ai parlamenti választások eredményeként hamarosan erős, 2/3-os parlamenti többséggel bíró kormány megalakulására kerül sor.

Figyelembe véve, hogy az elmúlt két parlamenti ciklus során a munkavállalók jelentős részét érdekképviseleti és érdekvédelmi szempontból hátrányosan érintő jogszabályok kerültek megalkotásra; a SZEF XV. Kongresszusa felhívja a megalakuló új kormányt és a mögötte álló parlamenti többséget, hogy a 2018 – 2022 közötti időszakban a szakszervezetek bevonásával vizsgálja felül a Munka Törvénykönyvét és a közszolgálatban dolgozók státuszát maghatározó jogszabályokat.

A közszféra munkavállalóinak reprezentatív képviseletét ellátó SZEF követeli, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a közszféra egészét érintő rendszerszintű bérrendezés elérése és a rendezett munkakörülményeket teremtő megállapodások megkötése céljával.

Elérendő célként határozzuk meg a közszolgálati jogállások kinevezési, képzési, minősítési és javadalmazási szabályainak egységes elvű rendezését, a kezdő illetménytételek általános rögzítését a minimálbérhez és a felsőfokú végzettséghez kötött beosztások diplomás bérminimumának meghatározását.

A SZEF XV. Kongresszusa megállapítja, hogy az állam, mint munkáltató, jelenleg nem minden esetben biztosítja azokat a jogokat a munkavállalók számára, melyeket – helyesen – számon kér a magánszektorban működő munkáltatókon. Ezen a helyzeten csak együttes, konstruktív megállapodások, munkahelyi és ágazati kollektív szerződések megkötésével lehet javítani.

A SZEF XV. Kongresszusa felhívja a SZEF tagszervezeteit és azok vezetőit, hogy 2018-2022 között a korábbinál is összehangoltabban és egységesebben, egymás érdekeit fokozottan figyelembe véve lépjenek fel az egyes ágazatok érdekeinek védelme, a jogok bővítése és a bérharc területén.

 Budapest, 2018. április 14.

A SZEF XV. Kongresszusa

További információ: Földiák András, SZEF elnök 06 (30) 411 03 29 és Kovács Nándor SZEF kommunikációs vezető 06 (70) 97 87 716.