A nagyböjt befejeződött, de nem mindenki számára. A központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők „böjtje” tíz éve tart. 2008 óta nem kaptak semmiféle béremelést. Reálkeresetük azóta 34 %-kal csökkent, miközben a nemzetgazdasági átlagkereset 50 %-kal nőtt!

A kormány 2014-ben életpálya modellt ajánlott részükre 50 %-os bérnövekedéssel. Az ígéretből nem lett semmi. A kormány „leszalámizta” a közszolgálati tisztviselőket, így a központi és a helyi közigazgatás dolgozóinak csak az ígéret maradt.

A köztisztviselők helyzete hasonlóan siralmas. Helyzetük javítása érdekében eddig öt alkalommal tartottak sztrájkot, minden eredmény nélkül. Ők egy fokkal előnyösebb helyzetben vannak kormánytisztviselő sorstársaikhoz képest, mivel a munkáltatójuk az önkormányzat, nem a kormány.

A központi közigazgatás több intézményében is sztrájkhangulat van, de a félelem miatt eddig nem sikerült az érdekérvényesítés legerősebb fokozatát realizálni. Elkeseredettek az állam alkalmazásában dolgozó statisztikai, meteorológiai, társadalombiztosítási és egyes minisztériumi dolgozók. Közülük már arra is van vállalkozó, aki nevét adja a siralmas helyzet bemutatására. Ilyen tárgyú levelek olvashatók honlapunkon: www.kszsz.org.hu. Több helyen a szakszerű munkavégzés is veszélybe kerül. Megfogalmazódott az a gondolat, hogy „időjárás mindig lesz, de időjárás jelentés már nem biztos...”

Bízunk abban, hogy az új kormány beváltja a jelenlegi kormány 2014-ben tett ígéretét!

Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége